Artikel från Institutet för rymdfysik

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

22 april 2013

Svenskt instrument undersöker rymdmiljön runt internationella rymdstationen, ISS

Ryska kosmonauter har genomfört en rymdpromenad för att montera antenner utanpå den internationella rymdstationen, ISS. Antennerna kopplas bland annat till en helt nyinstallerad radiospektrometer som tagits fram av Institutet för rymdfysik, IRF, i Uppsala.

Det svenska instrumentet är en del av det internationella forskningsprojektet Obstanovka, vars syfte är att undersöka rymdmiljön kring ISS. Projektet inleddes redan 2003; tidigare i år levererades utrustningen till rymdstationen. Sedan dess har besättningen ombord arbetat med att installera de invändiga delarna av elektroniken. Nu återstår projektets viktigaste fas: att montera mätutrustningen på utsidan av ISS.

– Hittills har allt ha fungerat som det ska. Det enda jag är orolig för är att radioantennerna inte ska fällas ut, för det hjälper inte kosmonauterna till med. Det sker automatiskt först när allt är på plats, säger dr. Jan Bergman. Han är forskare vid IRF i Uppsala och leder den svenska delen i Obstanovkaprojektet.

Rymdpromenaden är planerad till fredag kväll. Under denna tid ska två cirka tio meter långa master fästas på utsidan av ISS ryska modul. Längst ut på en av dessa master sitter en antenn som IRF:s instrument ska anslutas till. Jan Bergman kommer tillsammans med ett team av internationella forskare befinna sig på den ryska kontrollstationen utanför Moskva för att övervaka kosmonauternas arbete. Om allt går som planerat kommer man redan under helgen få data från instrumenten.

Om projekt Obstanovka
Huvudsyftet med projekt Obstanovka är att undersöka rymdmiljön kring ISS. Forskarna kommer också mäta elektriska fält som skapas i samband med jordskorpans rörelser innan jordbävningar.

NASA-TV kommer att sända en sammanfattning av rymdpromenaden på http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera