Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

11 april 2013

Ökensked med fyra meter hög blomställning blommar

Öknen blommar i Edvard Andersons växthus. Störst av alla är ökenskeden med sin fyra meter höga blomställning. Blomställningen började skjuta upp likt en jättesparris i december och beräknas slå ut under andra halvan av april.

Dasylirion quadrangulatum tillhör ökenskedssläktet Dasylirion och är en av de största arterna i släktet. Den 20-åriga plantan är på gång att blomma för första gången med en fyra meter hög blomställning. Blomställningen började skjuta upp likt en jättesparris i början av december och beräknas slå ut under andra halvan av april månad. Själva plantan har ett oerhört dekorativt utseende. De hundratals meterlånga, pennsmala bladen bildar ett luftigt halvklot, likt en fiberoptik-lampa från 1970-talet.

Arten förekommer i bergskedjan Sierra Madre Oriental i östra Mexiko. Den växer bland kalkstensklippor på 1800–2000 meters höjd. Dess dekorativa växtsätt har gjort den till en populär prydnadsväxt i varmare länder. I Europa är den härdig till södra England.

Släktet Dasylirion omfattar 17 arter, de flesta med lite bredare, taggiga blad. De står nära flaskliljor Nolina och dracenor Dracaena och räknas till sparrisfamiljen Asparagaceae. Namnet ökensked kommer av att bladbaserna liknar skedar och de säljs ibland som souvenirer i USA under namnet desert spoons.

Mellan klipporna i Kalifornien-avdelningen står också en annan ökensked D. wheeleri inklämd. Den hör hemma i sydvästra USA och nordvästra Mexiko. På spanska kallas den sotol och används till att göra ett brännvin med samma namn.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera