Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

22 februari 2013

Utforskar bergets historia

Med hjälp av mineralen rutil kan forskarna få kunskap om bergarter och deras historia. I två artiklar i den ansedda tidskriften ”Geology” presenteras nu en ny tillämpning av en metod att lättare spåra mineralen rutil. Medförfattare till artikeln är forskare vid Göteborgs universitet.

Rutil används i keramik och färg men framförallt kan den användas för att läsa av en bergarts historia.

Nya möjligheter hitta guld
Där rutil finns förekommer också ofta andra mineralfyndigheter. De nya metoderna öppnar därför för strategier att hitta andra mineralfyndigheter, som till exempel guld. Rutil har fram tills nu varit en ganska okänd mineral, även om den inte är sällsynt. Till exempel kan man hitta rutil på de flesta sandstränder runt om i världen, också i Sverige.

– Det är fantastiskt att se hur lite uppmärksamhet rutil fått tills för cirka fem år sedan, säger geologen och forskaren Thomas Zack, som ägnat en stor del av sin vetenskapliga karriär åt mineralen rutil.

Nu kan geologerna identifiera bergarter som innehåller rutil och följa de temperatur- och tryckförändringar som bergarterna varit utsatta för genom historien även om rutilfyndet knappt är synligt för ögat. Tidigare har forskarna behövt undersöka betydligt fler rutilfynd för att kunna göra analyser.

– Men nu kan vi identifiera vilket berg rutilen härstammar från även om vi bara har ett litet korn rutil, säger Thomas Zack, forskare vid institutionen för geovetenskaper, Göteborgs universitet.

Ny metod ger snabbt resultat
Den nya metoden kallas laserablation ICP-MS och ger resultat avsevärt mycket snabbare än tidigare metoder.

– Det är ett av de analytiskt viktigaste instrumenten vid Institutionen för geovetenskaper här i Göteborg, säger Thomas Zack.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera