Artikel från Uppsala universitet
20 februari 2013

Håll dig borta från buffén om du inte sovit tillräckligt

Ny forskning från Uppsala universitet visar att personer som utsatts för sömnbrist väljer större portioner av energirika mellanmål och måltider än de gör efter en natts normal sömn. Dåliga sömnvanor kan därför på sikt påverka risken för att utveckla övervikt. Resultaten publiceras i tidsskriften Psychoneuroendocrinology.

I en tidigare vetenskaplig artikel, publicerad i Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, visade forskarna vid den Neurovetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet att en enstaka natt av sömnbrist hos unga normalviktiga män ökar aktiveringen av en hjärnregion som är kopplad till önskan att äta mat.
   
I den nya studien har forskarna Pleunie Hogenkamp and Christian Benedict, och deras kollegor, undersökt huruvida sömndepriverade personer väljer större portionsstorlekar av energirika mellanmål och måltider under buffetliknande förhållanden. Forskarna lät sexton normalviktiga män välja deras önskvärda portionsstorlek av sju olika maträtter och sex olika mellanmål, i först hungrigt och därefter mättat tillstånd. I ett av de två försöken var deltagarna sömndepriverade, medan de i det andra försöket hade fått ungefär åtta timmars sömn.

Pleunie Hogenkamp, huvudförfattare av studien, beskriver resultaten:
 
– Efter en enskild natt utan någon sömn, valde dessa män större portionsstorlekar av mat med högt kaloriinnehåll. Det som var intressant var att de gjorde detta både före och efter en frukost, vilket antyder att sömnbrist ökar födointag oavsett hur mätt man är. I och med att sömnbrist är ett växande problem i dagens samhälle, kan våra resultat möjligen förklara varför dåliga sömnvanor kan påverka risken för att i det långa loppet gå upp i vikt.

Hogenkamp PS et al. Acute sleep deprivation increases portion size and affects food choice in young men. Psychoneuroendocrinology, i tryck.

KONTAKT OCH INFORMATION
För ytterligare information, var god kontakta Pleunie Hogenkamp, forskare vid neurovetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet, mobil: +46 (0)76-0398763, e-post: pleunie.hogenkamp@neuro.uu.se, eller Cecilia Yates, informationsansvarig vid neurovetenskapliga institutionen, mobil: 070-433 48 01, e-post: cecilia.yates@neuro.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera