Artikel från RISE Research Institutes of Sweden

Den här artikeln kommer från redaktionen på forskning.se. Läs om hur redaktionen jobbar.

9 februari 2013

Nya tv-vanor ställer nya krav på nätet

Alltmer tv sänds nu via internet i en eller annan mening och mer kommer det att bli. Detta öppnar för nya möjligheter för både sändare och tittare, men ställer också större krav på nätet.

Det är milt sagt mycket ettor och nollor som ska flyttas runt när tv-program och filmer ska nå tittaren. Den digitala distributionen av tv gör till exempel att folk i större utsträckning kan välja när de vill se ett visst program i stället för att följa tv-tablån, inte bara som tidigare på dator, surfplatta eller smartmobil med tjänster som SVT Play, utan också på den “vanliga” tv-apparaten via fibernät och liknande. Och ju fler som tittar på det sättet, desto fler ettor och nollor. Dessutom håller gränserna på att suddas ut mellan de apparater som används för att titta.

– Mycket av min forskning handlar om att undvika överlast i operatörers nät, berättar Henrik Abrahamsson på RISE-institutet SICS Swedish ICT. Det kan handla om att lastbalansera, styra trafiken i nätet, men just nu handlar det framför allt om att kunna hantera stora mängder tv och video genom att cacha, mellanlagra, i nätet.

Henrik Abrahamsson är forskare på SICS och dessutom nybliven (december 2012) doktor i datavetenskap vid Mälardalens högskola med avhandlingen Network Overload Avoidance by Traffic Engineering and Content Caching. Hans forskning på SICS består främst av två delar:

– Första delen är simulering. Då handlar det mycket om att programmera simuleringsmiljöer för tv-tittande och på så sätt förstå vad man tjänar på att lagra saker på olika ställen på nätet. Den andra delen av arbetet är att analysera loggar från riktiga tv-nät för att förstå användarbeteende och potentialen för lagring. Där har vi jobbat mycket med Telia Sonera.

– Vi har också ett nystartat projekt som heter Efraim. Det är ett intressant konsortium av många spelare i mediebranschen där vi förutom Telia Sonera också jobbar med SVT, TV4, Ericsson, Qbrick, Spotify, Peerialism, Lunds tekniska högskola samt vårt systerinstitut Acreo Swedish ICT som leder projektet.

Artikeln är en kortare variant. Läs mer på RISE Holding, där hela artikeln är publicerad och ytterligare information och fakta finns tillgängligt.

Text: Henrik Berglind-Dehlin, RISE Research Institutes of Sweden

Kontaktinformation
red@forskning.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera