Artikel från Högskolan i Borås

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

5 februari 2013

Handelsexpert vid Högskolan i Borås i stort EU-projekt

Detaljhandeln är på flera sätt en innovativ sektor men det finns en hel del kvar att göra för att öka den europeiska konkurrenskraften globalt. Malin Sundström vid Högskolan i Borås har blivit utsedd av EU-kommissionen att delta i en expertgrupp som ska analysera hur handelsbranschen i Europa kan utveckla innovativa produkter, affärsmodeller, tjänster, teknologier och nya sätt att handla på.

Hur kommer en hållbar handel i Europa att utvecklas framöver? Hur ökar man innovationstakten och hur ser framtidens butiker och försäljningskanaler ut? Detta är frågor som EU-kommissionens expertgrupp kommer att hugga tag i under 2013. Gruppen utsågs i december 2012 och Malin Sundström, akademisk föreståndare för SIIR (Swedish Institute for Innovative Retailing) vid Högskolan i Borås, är Nordens representant i gruppen. Hon har dessutom fått förtroendet att vara den som ansvarar för slutrapporten som presenteras för kommissionen i slutet av november i år.

– Tanken är att göra en kartläggning av hur innovationsgraden inom handeln i Europa ser ut idag. Vi kommer att välja ut intressanta innovationsexempel, så kallade ”Best practices”, alltså fallstudier från olika länder på de bästa modellerna för handel av olika slag. Därefter kommer vi i gruppen att lägga fram ett förslag på strategi för hur man kan öka innovationstakten inom området, ett förslag som EU-kommissionen sedan tar ställning till.

Expertgruppens moderator är professor Jonathan Reynolds [Ref 1], föreståndare för Oxford Institute of Retail Management och en meriterad handelsforskare med särskilt intresse för innovation, teknologi och strukturomvandling. Och en av Malins stora idoler.

– Det är fantastiskt kul att jobba ihop, säger Malin Sundström.

I gruppen ingår, utöver Malin Sundström och Jonathan Reynolds, fyra ytterligare professorer, samt praktiker från olika delar av handelsområdet i Europa.  Deltar gör många av de riktigt stora kedjorna i Europa som t.ex. Tesco, Carrefour och Metro Group, samt aktörer som arbetar med olika slags betalningslösningar eller branschspecialister.
Handelslabb på gång

Malin Sundström har fullt upp. Inte nog med att hon blivit utsedd att leda denna europeiska expertgrupp, handelsinstitutet SIIR har tillsammans med InnovationLab precis blivit beviljat 700 000 kronor från Sjuhärads kommunalförbund. Pengarna ska användas för att starta ett handelslaboratorium som ska fungera som en testmiljö för forskning om innovativ handel.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera