Artikel från Mittuniversitetet
17 december 2012

Miljoner till forskning om bildjournalistik

En forskargrupp vid Mittuniversitetet inom ämnet bildjournalistik får 5,4 miljoner kronor i forskningsanslag. Pengarna ska användas till att studera pressfotots utveckling i svenskadagstidningar.– Det är ett eftersatt område inom medieforskningen, säger IngelaWadbring, professor i medieutveckling.

Forskningsprojektet ”Nyhetsbilden i förändring: En studie om bildjournalistikens utveckling och förutsättningar 1995-2015,” har tilldelats drygt 5,4 miljoner av Ann- Marie och Gustaf Anders
stiftelse för mediaforskning.

De senaste decennierna har mediebranschen genomgått stora förändringar som påverkat alla delar av nyhetsbevakningen. Fokus för forskningsprojektet är att undersöka hur nyhetsbilden och bildjournalistiken har påverkats av detta.

– Vi vill belysa nyhetsbildens status i den omställning som mediebranschen genomgått och fortfarande genomgår, i takt med internet, multijournalistik, ekonomisk åtstramning och det ökade bildflödet från allmänheten, säger Maria Nilsson, lektor i bildjournalistik, som leder projektet tillsammans med Ingela Wadbring.
I forskargruppen ingår också John Kimmich-Javier, professor i bildjournalistik, och Terje Lindblom, adjunkt i bildjournalistik. Studien genomförs vid Mittuniversitetets avdelning för Medie- och kommunikationsvetenskap med start hösten 2013 och blir den första studien i det nyinstiftade ämnet bildjournalistik.

Forskargruppen kommer främst att fördjupa sig i nyhetsbildens utveckling efter 1995 och bland annat titta på den bildjournalistiska yrkesrollen och arbetsprocessen vid nyhetsredaktionen samt hur publiken tagit emot bilderna.
– Vår ambition är att bidra till en ökad kunskap om hur bildjournalistiken har sett ut, hur den ser ut idag, och att ge en prognos om hur den kommer att se ut framöver, säger Ingela Wadbring.

KONTAKT
Maria Nilsson, fil. dr. och lektor i bildjournalistik, 070-320 21 03, e-post: maria.nilsson@miun.se
Ingela Wadbring, fil. dr och professor i medieutveckling, 070-333 27 16, e-post: ingela.wadbring@miun.se
 

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera