Artikel från Linnéuniversitetet
14 december 2012

Nya sätt att använda det perifiera seendet

I sin avhandling ”Optimal use of peripheral vision” visar Karthikeyan Baskaran, optiker och doktorand i biomedicinsk vetenskap vid Linnéuniversitetet, att det går att förbättra synen i det perifera seendet med hjälp av optiska korrektioner. Syftet med hans arbete har varit att finna nya sätt att använda det perifera seendet i första hand hos synskadade med förlorad central syn.

Vid sjukdomar i ögats gula fläck, makula, finns risk att förlora all syn i det centrala seendet. Drabbade personer blir hänvisade till att använda det kvarvarande perifera seendet för att klara sig så bra som möjligt. Det perifera seendet begränsas av den lägre upplösningsförmågan i näthinnan, men även av de optiska fel som uppstår i ögat vid excentrisk fixation, det vill säga när man måste använda seendet utanför makula.

Syftet med Karthikeyan Baskarans arbete är att försöka förbättra avbildningen i det perifera seendet med hjälp av optiska korrektioner, särskilt hos synskadade med ett absolut centralt bortfall i synfältet och en invand bästa näthinneplats utanför makula.

För att förstå de optiska felens inverkan på det perifera seendet, har mätningar av dessa optiska felteckningar även genomförts på normalseende ögon. Det visade sig att felteckningarna i det perifera seendet är högre i äldre ögon jämfört med yngre och att korrektion av astigmatismen som uppstår i det perifera seendet ger bättre syn när man mäter med lågkontrastobjekt.

Ihop med gruppen för visuell optik vid KTH var forskargruppen vid Lnu de första i världen, att visa hur synen kunde förbättras hos en synskadad med en sedan länge invand bästa näthinneplats, på grund av centralt synbortfall, genom att korrigera alla optiska felteckningar.

De optiska aberrationerna, som är den korrekta termen för felteckningarna, värderades med en aberrometer som har ett öppet synfält, vilket gör det möjligt att mäta i stora delar av synfältet. Eftersom aberrometern visade sig vara så användbar, hoppas forskarna att den i en mer klinisk version kan komma att användas på syncentraler och andra kliniker. I framtiden borde det även vara möjligt att korrigera de mer avancerade optiska felen med hjälp av individuellt tillverkade kontaktlinser eller intraokulära linser.

INFORMATION OCH KONTAKT
Karthikeyan Baskaran är och uppvuxen i Madras, Indien. Han studerade optometri vid elite School of Optometry och tog sin examen i optometri vid BITS University i Pilan 2004. Sedan början av 2009 har han varit doktorand inom biomedicinsk vetenskap vid Högskolan i Kalmar/Linnéuniversitetet.

Avhandlingen ”Optimal use of peripheral vision” försvaras den 20 december, 2012 på Linnéuniversitetet i Kalmar. Opponent är Dr Michael Crossland, University College London och Moorfields Eye Hospital.

För mer information kontakta Karthikeyan Baskaran, telefon: 0480-44 62 81 eller e-post: karthikeyan.baskaran@lnu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera