Artikel från Malmö universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

27 november 2012

Sexköp planeras om måndagar

Tänker du dig sexköparen så här: en ljusskygg typ som om helgnatten tar kontakt med sin ”vara”? Ny forskning vid Malmö högskola visar en annan bild. Flest sexköp planeras på måndagar – i dagsljus och utan erotiska inslag.

Harriet Langanke, doktorand vid Malmö högskolas institution för socialt arbete, har i sin forskning etablerat kontakt med tyska, manliga sexköpare. Hon har tittat närmare på hur logistik och planering kring sexköpen ser ut.
Bilden är tydlig: Sexköp planeras ungefär som veckans övriga göromål. På måndagseftermiddagen, när man hunnit få veckans jobbschema (och sent nog för att kollegerna börjat droppa av) – då bokas sexköpet.

– Jag blev förvånad, jag trodde snarare det gjordes torsdag-fredag, inför helgen, säger Harriet Langanke.

Hon är grundare till den tyska stiftelsen GSSG som jobbar med att främja sexuella hälsa. Stiftelsen samarbetar med internetforum där sexköparna, ”Johns” på engelska, möts. Forumen tjänar delvis till att hitta sexuella tjänster.
– Men också för att den gemensamma ”hobbyn” ska kunna diskuteras och tips och råd utbytas. Det finns också starka inslag av mentorskap, när oerfarna Johns får vägledning av de mer erfarna.

Tysk lagstiftning underlättar forskning
Att forskningsområdet för Langanke varit hyfsat lättillgängligt beror på tysk lagstiftning, som inte förbjuder prostitution eller sexköp. Sajter för sexköpare ligger genom GSSG:s försorg samlade på plattformen sexsicher.de. Genom plattformen har Langanke och hennes kolleger fått fram värdefull statistik.

I mindre fokusgrupper har Harriet Langanke sedan träffat sexköpare, sexsäljare och socialarbetare. Alla bekräftar bilden med att det är på måndagseftermiddagen som planeringen av sexköp sker.
– Kvinnorna sålde ofta inte sex på måndagar, för då var de tvungna att svara i telefon och boka in kunder, berättar forskaren.

När Harriet Langanke berättar om sina forskningsresultat nickar de åhörande forskarkollegerna instämmande. Svensk forskning på just detta saknas, men erfarenheter finns det gott om.
– Ja, trots olika lagverk känner jag igen mönstren här från Sverige, säger doktorandkollegan Gabriella Scaramuzzino.

Linda Byqvist har i flera år jobbat vid Kast – Köp av sexuella tjänster – i Malmö, som vänder sig till den som vill bryta sin sexkonsumtion. Hon berättar att sexköpare inför långhelger ringt ner deras stödlinje.
– Med ångest över att de vanliga luckorna i schemat inte fanns under dessa dagar.

Vill veta ”senaste nytt”
Utöver rena sexbeställningar, uppgav sexköparna i fokusgruppen ett annat skäl till att logga in på nätforumen just på måndagar. Då har helgen ofta gått åt till att umgås med familjen, och det känns angeläget att gå in och ta del av ”senaste nytt” – vad har andra gjort? Finns det erfarenheter att inspireras av?

– Enligt fokusgruppen är det inte förknippat med erotiska känslor att vara inne på forumet. Det handlar och planering och struktur. Och gemenskapen i sig verkar väldigt viktig, säger Harriet Langanke.


Fakta/Harriet Langankes forskning

Forum för tyska sexköpare ligger samlade på plattformen sexsicher.de, och statistik har därmed kunnat säkras. Sju av dessa forum har totalt runt 200 000 registrerade användare.

Under en halvtimme, en måndag helt nyligen mellan klockan 16 och 16.30, var runt 1 600 av användarna inloggade på dessa sju forum. Det är dock okänt hur många av dem som faktiskt köper sex.

Efter måndag är söndagen den näst vanligaste dagen att planera sexköpen. Färst sexköp planeras på lördagar.

Harriet Langanke är tysk journalist och grundare av stiftelsen GSSG (Gemeinnützige Stiftung Sexualität und Gesundheit) som ska främja sexuell hälsa.

Hon har påbörjat en doktorandtjänst vid Malmö högskola, vid Institutionen för socialt arbetes forskningsplattform Kössa – Kön, sexualitet och socialt arbete.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera