Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

26 oktober 2012

Östrogen kan bli framtida läkemedel mot benskörhet

Östrogen har visat sig påverka bentätheten, men är behäftat med allvarliga biverkningar. Forskaren Marie Lagerquist vid Sahlgrenska akademin har tagit de första stegen mot ett läkemedel som sorterar bort östrogenets dåliga effekter – en prestation som gör att hon nu får stöd som ny Ragnar Söderbergforskare.

Ragnar Söderbergs stiftelse delar från i år ut medel för att stötta yngre forskare som vågar följa nydanande idéer och som har ambitioner att kunna utveckla medicinsk forskning.

I år sökte 180 forskare, men bara åtta valdes ut. En av dem är Marie Lagerquist vid Sahlgrenska akademin, som får 8,5 miljoner kronor fördelat på fem år för att utveckla läkemedel som kan utnyttja östrogenets skydd mot benskörhet.

Marie Lagerquist publicerade nyligen rön i ansedda tidskriften PNAS som visar att östrogen kan skydda mot frakturer och som fått mycket uppmärksamhet.

– Eftersom östrogen kan leda till bieffekter som ökad risk för bröstcancer och blodproppar är det idag olämpligt som läkemedel. I mitt projekt vill jag försöka kartlägga mekanismen bakom östrogenets benskyddande effekter, och se om vi kan skilja ut de positiva effekterna från de negativa, säger Marie Lagerquist:

– Stödet från Ragnar Söderbergs stiftelse innebär att vi förhoppningsvis kan öka kunskaperna och underlätta utvecklingen av nya ”östrogen-lika” läkemedel mot benskörhet orsakad av inflammationer.  

Marie Lagerquist är docent vid Institutionen för medicin och hör till Centrum för Ben och Artrit Forskning (CBAR), som forskar för att förebygga, diagnostisera och behandla benskörhet och ledgångsreumatism.

KONTAKT OCH INFORMATION
Kontakt: Marie Lagerquist, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet 031 3423713 0703 554394 Marie.lagerquist@medic.gu.seMona Firoozpour, kommunikatör, Ragnar Söderbergs stiftelse mf@ragnarsoderbergsstiftelse.se 0733 28 30 40

Benskörhet, osteoporos, innebär en nedsatt hållfasthet i skelettet som en följd av sjukdom eller åldrande. Sjukdomen orsakar mycket lidande för de drabbade och dessutom stora kostnader för samhället. Enligt beräkningar är ungefär var tredje vårdplats på landets ortopediska kliniker upptagen av patienter med höftfrakturer eller komplikationer av sådana.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera