Artikel från Linköpings universitet
10 oktober 2012

Om män och bilar

Unga män i trafiken är en erkänd riskfaktor. Men riktiga bilentusiaster är ofta rädda om sina bilar och därmed försiktiga förare, säger Dag Balkmar, genusvetare vid Linköpings universitet, som disputerat på manliga bilförare och maskulinitet.

– Män kör ofta mer utmanande och tar fler risker än kvinnor, säger Dag Balkmar. Särskilt unga mäns risktagande i trafiken är ett trafikproblem.

Han har följt 65 bilbyggare/bilentusiaster under en säsong för att se vad som driver dem. Resultatet är en nyligen framlagd doktorsavhandling vid Tema Genus, Linköpings universitet. En trend bland bilentusiaster är trimmade och kraftfulla bilar, bilar som framställs som ”bestar, vilda djur, extremt potenta”, för att citera Dag Balkmar. Deras ägare kan ägna sig åt streetracing och spontanracing, att exempelvis utmana varandra vid ett stoppljus.

Men det är inte hela sanningen. Stylade bilar hanteras ofta mycket försiktigt av sina ägare, som lagt ner mycket tid och möda på dem. De vill se sig som respektabla bilbyggare, de följer trafikreglerna och kör säkert, de är rädda om sin bil.

– De manifesterar sin maskulinitet på ett annat sätt. De är hjältefigurer genom allt de offrat av tid, möda och pengar, på att bygga om sin bil. Bilar som får Svensson att tappa hakan när de ser dem.

Det är mestadels unga män som bygger om sina bilar så att de ska se just snabba och farliga ut. Bilstyling är en växande trend som fick ny fart i början på 2000-talet med filmserien ”The Fast and the Furious”.

Trenden bilstyling ifrågasätter vad en bil är, hävdar Dag Balkmar. För många bilentusiaster står bilen för en livsstil och ett sätt att umgås. Ibland kan den se ut som ett rullande vardagsrum snarare än ett fortskaffningsmedel. Bilen blir ett sätt att skapa samhörighet, och en särskild identitet som utgår från föreställningar om svenskhet, klass och maskulinitet.

INFORMATION OCH KONTAKT
Dag Balkmar disputerade den 5 oktober. Avhandlingen heter “On Men and Cars: An Ethnographic Study on Gendered, Risky and Dangerous Relations”.
Kontakt: Dag Balkmar 013 28 66 32, e-post: dag.balkmar@liu.se.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera