Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

8 oktober 2012

Ny teknik ger diabetiker möjlighet att dyka

En liten nål i underhudsfettet håller koll på sockervärdet. Informationen skickas trådlöst till en monitor eller direkt till en insulinpump. Ett larm varnar sedan för om sockervärdet blir för lågt eller högt. Forskare vid Sahlgrenska akademin har utvärderat en metod som kan användas för att minska risken vid dykning för den som har diabetes.

Uppskattningsvis 100 000 av världens hobbydykare har diabetes. Men för diabetiker kan det vara livsfarligt att vistas under ytan: ett lågt sockervärde kan i denna miljö leda till felaktiga beslut eller till och med medvetslöshet.

Med tanke på att dykning också genomförs tillsammans med en dykkamrat drabbas dessutom båda av en sådan risk.

Som en följd är diabetiker förbjudna att dyka i flera länder, bland annat i Norge, Australien och Nya Zeeland, medan det i Sverige, Storbritannien och USA är tillåtet bara under vissa förutsättningar.

Doktoranden Peter Adolfsson vid Sahlgrenska akademin kan i sin avhandling presentera en teknik som skulle göra det möjligt för diabetiker att dyka säkert i hela världen.

Med den nya tekniken fästs en nål en dryg centimeter under huden. En sensor i toppen av nålen mäter sockervärdet i underhudsfettet var tionde sekund – och registrerar och skickar data till en monitor var femte minut. Skulle blodsockervärdet sjunka kan monitorn generera ett larm och nivån för detta kan individualiseras, både för låga och höga sockervärden.

Själva nålen sitter på plats i upp till en vecka innan den måste bytas. Då har den registrerat sockernivån 288 gånge varje dygn, sammanlagt 2016 gånger.

– En person med typ 1-diabetes som är fysiskt aktiv riskerar alltid att få ett för högt eller för lågt blodsocker. Samtidigt är det vid aktivitet svårt, eller ibland omöjligt, att mäta sockervärdet, säger Peter Adolfsson, till vardags överläkare vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus:

–Med den här tekniken blir det möjligt för utvalda individer med diabetes att dyka med tuber – men tekniken kan definitivt också bli ett stöd för typ 1-diabetiker som utövar annan idrott som fotboll, innebandy, längdskidåkning och golf.

Peter Adolfsson har tidigare varit läkare för damlandslaget i fotboll i nio år under Marika Domanski Lyfors, och medverkat i tre EM, två VM och ett OS.

– Fysisk aktivitet är viktigt för alla människor, inte minst för den som har typ 1-diabetes. Förhoppningsvis kan tekniken göra att personer med diabetes kan dyka i hela världen, men rent generellt att de också skall kunna leva ett mer aktivt liv, säger Peter Adolfsson.

KONTAKT OCH INFORMATION
Peter Adolfsson, doktorand vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och överläkare vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus: 0706-287232

Avhandlingen Recreational scuba diving and type 1 diabetes – glucose control during physical exercise försvarades vid en disputation den 14 september.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera