Artikel från Umeå universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

24 september 2012

Fiskätare har lägre hjärtinfarktrisk – trots visst kvicksilverinnehåll

Ät fisk, men undvik den mest miljöförorenade. Det är slutsatsen som en grupp forskare vid Umeå universitet kommit fram till efter att i ett internationellt samarbete vägt risken med kvicksilverinnehåll mot fördelen av nyttiga fettsyror.

Fisk är nyttig mat och flera studier har visat att de som äter fisk har mindre risk för hjärt- och kärlsjukdomar än de som äter väldigt lite fisk eller ingen fisk alls. Samtidigt innehåller en del fisk miljöföroreningar som kan vara ohälsosamma. En sådan, som misstänks kunna öka risken för hjärt-kärlsjukdomar, är metylkvicksilver som finns i olika grad i olika fiskar. Om människor äter fisk med mycket miljöföroreningar skulle det kunna leda till ökad risk för sjukdom, men också om människor är för försiktiga och äter för lite fisk ökar risken för sjukdom.

För att bättre kunna veta vad som är lagom försiktigt har nu forskare vid Umeå universitet i samarbete med bl.a. forskare i Finland undersökt hur risken för hjärtinfarkt beror på hur mycket omega-3-fettsyror och kvicksilver från fisk man har i kroppen. Halterna mättes i blod- och hårprover från personer som tidigare varit med i hälsoundersökningar i norra Sverige och östra Finland. De svenska blodproverna kom från Medicinska biobanken i Umeå. De som fick hjärtinfarkt efter hälsokontrollen jämfördes med personer som inte fick det.

Rönen publiceras nu i tidskriften American Journal of Clinical Nutrition (AJCN). Det visade sig att kvicksilver var kopplat till en ökad risk och omega-3-fettsyror till en minskad risk för hjärtinfarkt. Riskökningen av kvicksilver slog igenom först vid höga nivåer av denna miljöförorening i kroppen och om nivån av de skyddande omega-3-fettsyrorna samtidigt var låg. Balansen mellan nyttiga och skadliga ämnen i fisk är därför viktig. Den här studien gäller miljöföroreningen kvicksilver i fisk. För organiska miljöföroreningar som PCB och dioxin finns en liknande problematik, men om detta har ännu inte någon liknande studie gjorts.

Slutsatsen är enkel: Ät fisk, men undvik den mest förorenade fisken. Livsmedelsverket rekommenderar att man ska äta fisk 2-3 gånger per vecka, men att intag av viss rovfisk (bland annat gädda, abborre, gös), som innehåller mer kvicksilver, bör begränsas se länk. Den här studien ger stöd till de rekommendationerna. Enligt en nyligen genomförd undersökning från livsmedelsverket äter 7 av 10 svenskar för lite fisk.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera