Artikel från Högskolan i Borås

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

20 september 2012

Fyra miljoner kronor till ny utbildning i hållbart samhällsbyggande

Högskolan i Borås kan med hjälp av fyra miljoner kronor från nystartade Gunnar Ivarsons stiftelse för hållbart samhällsbyggande skapa en helt ny magisterutbildning. Man kommer att kunna anställa en professor och flera doktorander i projektet.

­
– Vi tar genom stiftelsen initiativ till en ny utbildning, en magisterexamen med fokus på hållbart samhällsbyggande som kan starta 2014, säger Gunnar Ivarson. Det har saknats ett helhetsgrepp för att nå det hållbara samhället. De unga behöver en utbildning som leder mot hållbart samhällsbyggande.

Med hjälp av medel från stiftelsen kan högskolan inrätta en ny magisterutbildning med profilen hållbar samhällsutveckling. Man kommer också kunna anställa en professor och flera doktorander i projektet.

– Vi är väldigt glada för det här samarbetet, säger Peter Axelberg, prefekt på Institutionen Ingenjörshögskolan. Det här ger oss möjlighet att starta ett unikt profilprogram inom hållbar samhällsutveckling och att kunna anställa en professor som kommer vara central inom området. Det betyder väldigt mycket för forskning och utveckling på hela Högskolan i Borås.

Gunnar Ivarson har varit byggare sedan 1956 och startade Wäst-bygg 1981. Företaget är idag Sveriges största privatägda byggföretag och det sjätte största i landet. Gunnar Ivarson har länge varit engagerad i frågor som rör bostadspolitik och infrastruktur och sitter bland annat i styrelsen och branschrådet för Institutionen Ingenjörshögskolan sedan tio år. Där har han varit med om att utveckla moderna kurser inom området och har sedan länge kunskap om branschen.

Sedan tidigare samarbetar Ingenjörshögskolan, SP, Borås Stad och Borås Energi och miljö kring ett referensprojekt för hållbar samhällsutveckling i Borås, Norrby ängar.

Ett konstituerande styrelsemötet hölls igår, tisdag, och stiftelsen är därmed bildad. Stiftelsens 4 miljoner är att se som ett startkapital för magisterutbildning, professur och doktorander.

KONTAKT
Gunnar Ivarson, stiftelsens grundare.
Mobil: 0705-233009,  Telefon: 033-104 656
Peter Axlberg, prefekt, Institutionen Ingenjörshögskolan
Mobil: 0760-507034, telefon: 033-435 4627, email: peter.axelberg@hb.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera