Artikel från Polarforskningssekretariatet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

14 september 2012

Norsk-svensk forskningsexpedition med isbrytaren Oden

15 september inleds den norsk-svenska forskningsexpeditionen Oden Arctic Technology Research Cruise med isbrytaren Oden i Arktis. Expeditionen är ett första steg i ett nytt samarbete mellan Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) och Polarforskningssekretariatet.

Forskningsexpeditionen Oden Arctic Technology Research Cruise pågår 15–25 september i arktiska vatten nordost om Grönland. Expeditionen är ett första steg i ett nytt samarbete mellan NTNU och Polarforskningssekretariatet inom ramen för överenskommelsen Nordic Cooperation in Polar Research, som etablerades 2010.

Forskargruppen ombord på isbrytaren Oden är norsk och kommer bland annat att studera havsisens och isbergens fysikaliska och mekaniska egenskaper, Odens prestanda och framkomlighet under olika isförhållanden och egenskaperna hos drivande havsis och isberg under olika meteorologiska och oceanografiska förhållanden.

Forskningsexpeditionen är ett projekt inom SAMCoT (Sustainable Arctic Marine and Coastal Technology) – ett center för forskningsbaserad innovation som inrättats av Norges forskningsråd med NTNU som värd.
Oden Arctic Technology Research Cruise startar och avslutas i Longyearbyen på Svalbard.

Polarforskningssekretariatet är en statlig myndighet som främjar och samordnar svensk polarforskning. Det innebär bland annat att följa och planera forsknings- och utvecklingsarbete samt att organisera och leda forskningsexpeditioner till Arktis och Antarktis.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera