Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

4 september 2012

Problemdrickande vanligt bland krogpersonal

Problemdrickande är mycket vanligare bland krogpersonal än i normalbefolkningen. Detta visar en studie vid Stockholms universitet som idag publiceras i Scandinavian Journal of Public Health. Resultaten visade att 60 procent av de 600 kroganställda som medverkade i studien låg över nivån för riskkonsumtion.

Då 600 kroganställda uppgav sina alkoholvanor visade det sig att 60 procent låg över nivån för riskkonsumtion. Bland kvinnor under 30 år var siffran 82 procent. De alkoholrelaterade problemen var inte begränsade till en mindre grupp med extrema alkoholvanor: Majoriteten av problemen återfanns i stället hos de 90 procent som drack minst. Detta innebär att den så kallade preventionsparadoxen gäller vilket innebär att måttlighetskonsumenter som grupp betraktad åstadkommer fler alkoholrelaterade skador, exempelvis våld och olyckor, än de som dricker mest.

– Slutsatsen är att kroganställda är en riskgrupp när det gäller drickande men att förebyggande insatser bör inriktas mot hela denna grupp och inte mot en avgränsad undergrupp med extremt drickande, säger professor Thor Norström, Institutet för social forskning vid Stockholms universitet.

Resultaten bygger på uppgifter om alkoholvanor bland nära 600 kroganställdas som samlats in genom ett väl utprovat frågebatteri (AUDIT). Frågorna besvarades skriftligen i samband med kurser om ansvarsfull alkoholservering som bedrevs av STAD (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem) under 2009. AUDIT innehåller tio frågor som mäter storkonsumtion av alkohol samt i vilken grad man upplevt problem på grund av sitt drickande.

Studien har genomförts av STAD (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem) och deras partners inom ”STAD-samarbetet” i samarbete med Institutet för social forskning vid Stockholms universitet.

Artikeln “Hazardous drinking among restaurant workers” publiceras online i Scandinavian Journal of Public Health den 4 september 2012.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera