Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

28 augusti 2012

Från samhällskritik till Do It Yourself

Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund firar 100 år i år och i en ny bok utreder forskaren Anneli Palmsköld begreppet hemslöjd. – Hemslöjdsbegreppet har laddats med väldigt olika innebörd genom tiderna, säger Anneli Palmsköld vid Göteborgs universitet.

Vad betyder begreppet hemslöjd och hur har det använts? Och vilken förändring har ordet genomgått genom årtiondena? I skriften ”Begreppet hemslöjd” undersöker etnologen Anneli Palmsköld hur betydelsen av ordet hemslöjd har förändrats från 1800-talet och fram till vår egen tid.

– Från att från början ha varit en beteckning på en samhällskritisk rörelse har hemslöjden idag blivit en del av den internationella Do It Yourself-vågen, säger Anneli Palmsköld, som är programansvarig för Ledarskap i slöjd och kulturhantverk på Institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet.

Från produktionsform till affärsidé
Till att börja med har hemslöjd varit beteckningen på en produktionsform. Senare blev det en affärsidé som med stor framgång omsattes i praktiken.

– Men hemslöjden har också förknippats med kvalitet, en utpräglad estetik och med tekniskt och materialmässigt kunnande, säger Anneli Palmsköld.

För många är hemslöjd något man tillverkar själv, men diskussionsvågorna om begreppet har varit höga genom tiderna.  Anneli Palmsköld speglar i sin bok de debatter som förts och lyfter fram ideologer som varit verksamma inom hemslöjden.

– Idag finns det ett stort intresse för slöjd och hantverk, för att göra något med händerna som ger ett färdigt resultat. Med hjälp av sociala medier har det aldrig varit så enkelt som nu att byta idéer om hur och vad man kan göra.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera