Artikel från Mittuniversitetet
17 augusti 2012

Storsatsning på ny idébank

Mittuniversitets holdingbolag, MIUN Holding AB, får drygt två miljoner kronor för att skapa en ny idébank under 2012. Idébanken ska samla forskningsresultat och göra dem tillgängliga för näringsliv och organisationer. Pengarna kommer från VINNOVA, Verket för innovationssystem.

-Vi kommer att starta upp projektet så snart som möjligt och inom de närmsta månaderna kommer vi kunna presentera konkreta idéer, säger Cecilia Nordlund, affärs- och innovationscoach vid Mittuniversitetets innovationsstödjande verksamhet MIUN Innovation som arbetar med idébanken.

Tanken bakom idébanken, som kallas MIUN Opportunities, är att forskningsresultat ska göras tillgängliga för samhälle och näringsliv. Det sker genom att forskare ger, säljer eller licensierar bort sina resultat genom idébanken så att företag och organisationer kan ta del av dem. Det ska i sin tur leda till att kontakten mellan universitetet, samhälle och näringsliv stärks, samt att forskare får upp ögonen för idébankens möjligheter.

– Det är väldigt roligt att vi har fått förtroendet att genomföra vårt projekt. Det innebär att vi direkt kan komma igång med att hjälpa våra forskare att komma ut med sina idéer. Förhoppningen är att det leder fram till ett antal kommersiella produkter eller tjänster, säger Mats Tinnsten, prorektor vid Mittuniversitetet och vd för MIUN Holding AB.

I Sverige har sammanlagt sex holdingbolag knutna till universitet fått pengar från VINNOVA för att bygga upp idébanker. Bland dem har Mittuniversitetet fått mest pengar, något som Cecilia Nordlund tror beror på flera saker.

– Genom Easy Access IP har vi ett innovativt angreppsätt och så gör vi det här gemensamt med andra universitet inom Innovationskontoret Fyrklövern. På så sätt kan vi sprida kunskapen till andra universitet, säger Nordlund.

Idébanken MIUN Opportunities kommer att byggas upp under hösten 2012 och under 2013 kommer nya pengar sökas för fortsatta arbete med idébanken.

Fakta
Easy Access IP är ett sätt att skriva snabba och enkla avtal mellan forskare, företag och organisationer. Avtal där företag och organisationer kan få forskningsresultat gratis i form av licenser.

Innovationskontoret Fyrklövern är ett av åtta innovationskontor i Sverige. Inom innovationskontoret Fyrklövern samarbetar Mittuniversitetet, Karlstads universitet, Linnéuniversitetet och Örebro universitet.

Kontakt:
Cecilia Nordlund, affärs- och innovationscoach, MIUN Innovation, 076-796 89 05, e-post: cecilia.nordlund@miun.se
 

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera