Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

28 juni 2012

Vita lysdioder direkt på pappret

Tänk dig en vit, lysande gardin som vajar i vinden. Eller en tapet som lyser upp ditt rum med ett perfekt vitt ljus. Tillämpningen är inte särskilt långt borta. Vita lysdioder, tillverkade av zinkoxid och en ledande polymer, kan tillverkas direkt på papper. Det visar Gul Amin i sin doktorsavhandling på Linköpings universitet.

Gul Amin, nyligen färdig doktor på avdelningen för fysikalisk elektronik och nanoteknologi, campus Norrköping, har i sin avhandling bland annat visat hur man växer vita lysdioder direkt på ett papper, han har också visat hur man kan trycka dem på exempelvis en papperstapet – den metoden är dessutom patentsökt.

De aktiva komponenterna består av nanotrådar av zinkoxid på ett tunt lager av den ledande polymeren polydietylfluoren (PFO). Pappret har dock först försetts med en tunn vattenavstötande, skyddande och utjämnande hinna av hartsmaterialet cyclotene.
– Det här är första gången någon har lyckats bygga elektroniska och fotoniska oorganiska halvledande komponenter direkt på papper med kemiska metoder, säger professor Magnus Willander, som leder forskningen.

Artikeln har publicerats i Wileys Physics Status Solidi Rapid Research Letters.
I en av avhandlingens övriga artiklar, publicerad i Springers Journal of Material Science, visar Gul Amin också hur man kan växa nanotrådar på papper, blåsa av dem från underlaget med ultraljud och samla ihop dem i form av ett pulver. Pulvret kan sedan användas för att trycka nanotrådarna av zinkoxid, och därmed lysdioder, på papper eller plast i en tryckpress. Den metoden är också patentsökt.

INFORMATION OCH KONTAKT
Avhandlingen: ZnO och CuO Nanostructures: Low Temperature Growth, Characterization, their Optoelectronic and Sensing Applications, Gul Amin, Institutionen för teknik och naturvetenskap, Linköpings universitet, campus Norrköping, 2012.

För mer information kontakta
Professor Magnus Willander, magnus.willander@liu.se, 011- 36 31 67

Läs hela artikeln på LiUs forskningswebb

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera