Artikel från Södertörns högskola

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

11 juni 2012

Forskare bevakar fotbolls-EM

Nu startar fotbolls-EM. Men vad betyder EM för Polen och Ukraina? Hur ser arrangörsländernas relationer ut historiskt? Är rasism vanligt på fotbollsarenorna? På Södertörns högskola bedrivs omfattande forskning om Östersjön och Östeuropa inom många områden. Tidskriften Baltic Worlds som ges ut av högskolan, följer EM i fotboll med en artikelserie på sin webbplats.

Vad händer när supportrar från hela Europa kommer till Ukraina och Polen? Vad innebär det för arrangörsländernas relationer att tillsammans anordna fotbolls-EM? Hur har samarbetet gått? Vilken betydelse har EM för ekonomin i Polen och Ukraina, och för de berörda städerna? Hur ser de feministiska rörelserna i Östeuropa på prostitution i samband med EM? Det är några av de frågor som kommer att tas upp i en artikelserie om fotbolls-EM som under juni publiceras på tidskriften Baltic Worlds webbsida.

Inom CBEES (Centre for Baltic and East European Studies) vid Södertörns högskola bedrivs omfattande forskning om Östersjön och Östeuropa inom många ämnen. Centret ger ut tidskriften Baltic Worlds, som inför och under Europamästerskapet publicerar artiklar skrivna av både CBEES-forskare, journalister och forskare vid andra lärosäten.

Artiklar om allt från korruption till idrottsetik
I Europamästerskapet, med start den 8 juni, spelar 16 länder 31 matcher i åtta olika städer i Polen och Ukraina; Gdánsk, Poznan, Wroclaw, Warszawa, Lviv, Kiev, Kharkiv och Donetsk.

Bevakningen inleds med att journalisten Tove Stenquist ger en bakgrund till de historiska relationerna mellan Polen och Ukraina genom ett samtal mellan Volodymir Kulyk (Ukrainian Studies, Stanford University, USA) och Jacek Nowak (Jagellonian University, Kraków, Polen).

Vidare kommer Lars Johannsen, docent i statsvetenskap, Århus Universitet, att skriva om korruption och fotboll-EM:s påverkan på den lokala ekonomin. Ann-Cathrine Jungar, docent i statsvetenskap, CBEES, Södertörns högskola, skriver om rasism och xenofobi på fotbollsarenorna och Kutte Jönsson, universitetslektor i praktisk filosofi vid Malmö högskola, skriver ompolitik och sport, har bojkotter någon effekt?

Nicholas Aylott, universitetslektor i statsvetenskap och forskningsledare på CBEES vid Södertörns högskola, skriver om fotbollen och hur ett landslags framgångar kan påverka partipolitik och Yulia Yurchuk, doktorand i historia vid BEEGS och med rötter i Ukraina, skriver om feministiska initiativ för att motverka ökad prostitution i samband med fotbolls-EM.

Ytterligare artiklar är också att vänta, som alla på olika sätt belyser och fördjupar vår bild av evenemanget fotbolls-EM. Som en bonus finns på siden dessutom en interaktiv fotbollskalender med alla matcher, grupper, länder och platser.

KONTAKT
Experter på Ukraina och Polen finns på Södertörns högskola!
Önskar du intervjua en forskare med inblick i situationen i Ukraina och Polen? Eller forskare kunniga på andra Östersjö- eller Östeuropafrågor? 
Kontakta: Eleonor Björkman, informatör Södertörns högskola: 070-286 13 32 eller eleonor.bjorkman@sh.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera