Artikel från Blekinge Tekniska Högskola

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

31 maj 2012

Forskning ökar kvaliteten på mobila multimediatjänster

Fredagen den 1 juni 2012 försvarar Muhammad Imran Iqbal sin avhandling med titeln “On Perception-Based Error Protection for Mobile Multimedia” i ämnet telekommunikation vid BTH, Blekinge Tekniska Högskola.

Moderna bärbara enheter som smarta telefoner berikar våra liv genom att erbjuda nya funktioner, som högupplösta kameror, navigering och höghastighetsinternet. Dessa mobila enheter kan, förutom att erbjuda telefonsamtal och SMS, även erbjuda flera nya tjänster, inklusive multimediatjänster genom internet. Sådana tjänster är till exempel läsa/skriva e-post, lyssna på musik, titta på video från internet eller till och med att genomföra mobila videokonferenser. Det unika och som fått stort genomslag senaste åren är att vi kan med hjälp av tillgängliga mobilnät ta del av dessa tjänster även när vi är på resande fot. Kvaliteten på dessa tjänster beror till stor del på den tillgängliga uppkopplingshastighen och dess tillförlitlighet. Mobilt internet med höga överföringshastigheter gör att vi kan titta på högkvalitativ video trådlöst. Men då vi är i rörelse, till exempel när vi kör bil, ändras telefonens mottagning på grund av bilens hastighet och den omgivning man kör i. Det kan ibland leda till mycket dålig anslutning och därmed långsam hastighet. Resultatet blir att kvaliteten på videon försämras. Att uppnå en godtagbar kvalitet på streamad video är på grund av sådana effekter en svår utmaning.

Muhammad Imran Iqbal har i sin forskning tagit itu med dessa problem. Han har utvecklat metoder som anpassar systemen och nätverkens inställningar enligt den skiftande omgivningen så att användaren upplever bästa möjliga kvalitet.

– Mina metoder kommer att bidra till att förbättra kvaliteten på framtidens mobila multimediatjänster, säger Mohammad Imran Iqbal.

KONTAKT OCH INFORMATION
Dag: Fredagen den 1 juni 2012
Tid: kl 10:15
Plats: Sal J1610, hus J, BTH, Campus Gräsvik, Karlskrona

För mer information, kontakta Muhammad Imran Iqbal via e-post: muhammad.imran.iqbal@bth.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera