Tema

Krympta laddare lösning för datorer och mobiler

I framtiden kanske du slipper klumpiga laddare till datorer och mobiler. Världens första isolerade spänningsomvandlare med switchfrekvens över 3 MHz och tillräckligt hög verkningsgrad utvecklas vid Mittuniversitetet. Kommersiella lösningar arbetar idag under 150kHz, en högre frekvens gör det möjligt att krympa omvandlarens storlek.

– Förhoppningsvis så kan spänningsomvandlare vara inbyggda i elektroniska apparater i framtiden så att vi slipper gå omkring och bära på en separat laddare, säger Kent Bertilsson, forskare vid Sensible Things that Communicate, STC, vid Mittuniversitetet.

Utvecklingen i elektronikbranschen går mot mindre och smidigare produkter och Kent Bertilsson har mellan 2009 och 2012 drivit forskningsprojektet, ”Forskning och utveckling av högfrekventa nätaggregat” inom forskningscentret STC vid Mittuniversitet.

Ett resultat av verksamheten är en spänningsomvandlare som arbetar vid över 3 MHz och som har en tillräckligt hög verkningsgrad för våra elektroniska apparater. Det är en betydligt högre switchfrekvens än dagens kommersiella lösningar och det möjliggör att omvandlaren kan byggas in i en apparat eller gömmas i en stickpropp.

– Det krympta nätaggregatet handlar också om att skapa en omvandlare som är mer effektiv och som kräver mindre energi, vilket ger en miljövinst dessutom, säger Kent Bertilsson.

Omvandlaren är patentsökt i USA och Europa och nu söker Kent Bertilsson nya forskningsbidrag för att kunna fortsätta forskning och utveckling av mer kompakta och effektivare spänningsomvandlare.

– Vi försöker att hålla de bollar vi har i luften för att se vart det kan leda, säger Kent Bertilsson som också är programansvarig på Mittuniversitetets elkraftsingenjörsprogram.

Hela projektet har haft en positiv effekt på det regionala näringslivet och flera samarbeten med företag i Mittregionen har påbörjats. Det har också etablerats nya kontakter nationellt och internationellt med företag och universitet som bland annat resulterat i utvecklingen av nya produkter.

Forskning inom kraftelektronik var nytt vid Mittuniversitetet när projektet startade, i dag bedrivs etablerad spetsforskning inom högfrekvens-switchade nätaggregat vid universitetet.

– Att intresset för kraftelektronik visade sig vara så stort och att företag i näringslivet är intresserad av kompetensen som byggs upp vid Mittuniversitetet är jätteroligt, säger Kent Bertilsson.

Frågor kan ställas till:
Kent Bertilsson, 070-686 44 43, e-post: kent.bertilsson@miun.se
 

Krympta laddare lösning för datorer och mobiler

 lästid ~ 1 min