Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

16 april 2012

Ny design och struktur på forskning.se

Lagom till vårt 10-års jubileum lanserar vi nu nya forskning.se. Förändringarna omfattar i huvudsak design och struktur, men vi satsar även på att utöka vårt nyhetsflöde.

Målgruppsanalyser, enkätundersökningar och slutligen användartester av prototyper ligger till grund för den nya sajten. Elin Melin, webbansvarig på forskning.se, har ansvarat för design- och implementeringsarbetet.

Berätta lite om bakgrunden?
– Förra omgöringen skedde för fem år sedan så nu är det dags igen! Vi ville modernisera form och struktur. Forskning.se har otroligt mycket information och det har alltid varit en utmaning att strukturera upp detta på ett vettigt sätt. Flera användare har efterfrågat en tydligare indelning i enkätundersökningar, så nu när vi fyller tio år ville vi fira med en ny fräsch webbplats.

Vilka målgrupper har forskning.se?
–  Vi vänder oss till alla som vill veta något om forskning, men prioriterade målgrupper är skolan, media och beslutsfattare inom näringsliv och offentlig sektor. Den senare målgruppen ville vi veta mer om och genomförde därför en målgruppsanalys i höstas. Vår nya nyhetsrulle med “nya satsningar” är ett steg i att tillgodose gruppens behov.

Har något material försvunnit?
–  Vi har uppdaterat flera texter och rensat bort sådant som blivit inaktuellt. Men annars ligger de främsta förändringarna i menyer och navigering. Tidigare hade vi fem huvudmenyer, som nu har minskats ner till tre. Söktjänsten finns i stället som en sökruta i sidhuvudet och länksamlingarna har flyttats ner en nivå.

Vi har försökt att namnge menyerna så konkret som möjligt; Nyheter & fakta, Forskning & utveckling och För dig i skolan. I våra enkätundersökningar har vi sett hur svårt det är att sätta namn eftersom alla tolkar på olika sätt. Det ska bli spännande att se hur de nya menyerna kommer att fungera.

Redaktionens apropåer, vinjetten som låg längst ner på startsidan, verkar ha försvunnit?
–  Vinjetten försvinner för att vi nu presenterar våra egna redaktionella nyheter tillsammans med övriga forskningsnyheter. I varje artikel framgår det alltid tydligt varifrån artikeln kommer.

Vad händer härnäst?
–  Vi upptäcker hela tiden saker som kan göras bättre och kommer fortsätta att justera sidorna efterhand. Fliken Forskning & utveckling är under uppbyggnad och kommer att fyllas på med mer information och nya element.

Eftersom vi gjort stora förändringar och flyttat navigeringen från väster till högerspalt kan det ta tid innan man som användare anpassar sig. Vi avvaktar till hösten, sedan gör vi en större uppföljning och utvärdering. Men det ser vi med spänning fram emot!

Text: Eva Barkeman, forskning.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera