Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

19 mars 2012

Landets snabbaste dator till LiU

Sveriges snabbaste superdator kommer återigen att finnas i Linköping. På Campus Valla installeras under sommaren installeras Triolith, ett datorkluster med en kapacitet som slår medtävlarna med god marginal.

Systemet ska användas av forskare vid svenska universitet.

Det nya kraftpaketet är en av tre datorkluster från HP som nu ska berika Nationellt superdatorcentrum (NSC) vid Linköpings universitet. Leverantör är Go Virtual Nordic AB och köpet finansieras av Vetenskapsrådet genom Swedish National Infrastructure of Computing (SNIC).

Det största systemet, Triolith, innehåller 1200 beräkningsservrar och kommer att ha en teoretisk beräkningskapacitet på 338 teraflops, vilket innebär att det kan utföra 338 biljoner så kallade flyttalsoperationer per sekund. Därmed passeras superdatorerna vid Kungl. tekniska högskolan och FRA.

– Vi är stolta och glada över att NSC nu kan erbjuda våra användare ett ännu mer kraftfullt system. Det ger svenska forskare möjligheter att utföra beräkningar och simuleringar på en nivå som inte tidigare varit möjlig, säger NSC:s föreståndare professor Bengt Persson.

– Beräkningsbehovet har ökat enormt de senaste åren, såväl inom fysik och kemi som inom biomedicin och andra livsvetenskaper, där storskaliga data nu effektivt kan analyseras, säger Persson.

Enligt SNIC:s föreståndare Sverker Holmgren blir Triolith ett väsentligt bidrag till den nationella infrastrukturen för vetenskapliga beräkningar.

– Behoven av datorkraft hos svenska forskare växer snabbt, och den nya beräkningsresursen vid NSC kommer att möjliggöra mycket ny och intressant forskning, säger Sverker Holmgren.

En första delinstallation kommer ske under april–maj, och det kompletta systemet installeras efter sommaren. I takt med att Triolith tas i drift fasar NSC ut sitt tidigare största datorsystem, Neolith.
Samtidigt med Triolith installeras även Krypton, ett datorkluster med 240 beräkningsservrar. Krypton är finansierat av SMHI och avsett för klimatforskning och utveckling av väderprognosmodeller. Det tredje datorklustret som har 72 beräkningsservrar är avsett Saabs behov och kommer efter en kortare vistelse på NSC att installeras vid företaget.

Maskinvaran i alla tre datorsystem är uppbyggd av HPs skalbara modulchassin, ProLiant SL6500, vardera bestyckade med åtta beräkningsservrar av senaste modell. I varje beräkningsserver sitter två processorer av typen Intel Xeon E5-2660 som var och en har åtta processorkärnor med AVX-instruktioner samt fyra minneskanaler bestyckade med DDR3-1600-minnen. Servrarna kopplas samman med FDR Infiniband (56 Gb/s) från Mellanox.

I Triolith är 1144 av dessa servrar utrustade med 32 gigabyte minne och 56 med 128 Gb minne, totalt 42,75 terabyte primärminne. Total teoretisk prestanda för Triolith vid nominell klockfrekvens, 2.2 GHz, är 338 teraflops. Motsvarande prestanda för Krypton och Saab-klustret är 67,6 respektive 20,3 teraflops.

KONTAKT
Bengt Persson, föreståndare, NSC, 013-282983
Jan Wallenberg, VD, Go Virtual, 031-7488871

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera