Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

12 mars 2012

Tandkräm med extra fluor bra för unga som slarvar

Unga som slarvar med tandborstningen kan ha god hjälp av tandkräm med högre fluorhalt. Det visar en studie på 279 ungdomar i Halland.

Forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, har i en vetenskaplig studie utvärderat effekterna av en tandkräm som har mer än tre gånger högre fluorinnehåll än vanlig tandkräm.

I studien ingick 279 kariesaktiva ungdomar i åldern 14-16 år som var inskrivna vid Folktandvården i Varberg. Ungdomarna följdes under två år och delades upp så att hälften fick borsta med högfluortandkräm och hälften med vanlig tandkräm. Ungdomarna fick under försöket sköta sina tänder som vanligt, utan råd eller övervakning.

När försöksperioden var över delades tonåringarna upp i två grupper efter hur bra de skött sin tandhälsa. Samtliga tonåringar som borstat med högfluortandkräm hade betydligt mindre kariesutveckling, och de som slarvat med borstningen hade dessutom 40 procent mindre nya kariesskador jämfört med de som borstat med vanlig tandkräm.

–Resultatet antyder att en tandkräm med högt fluorinnehåll fungerar bättre för kariesaktiva ungdomar som inte sköter sig och som borstar tänderna mer oregelbundet, säger Anna Nordström, forskare vid Sahlgrenska akademin som lett studien.

Noterbart är att av samtliga 279 ungdomar bedömdes nästan en tredjedel sköta sina tänder dåligt. Av dessa var dubbelt så många pojkar som flickor.

Tandforskarens råd
• Använd tandkräm minst 2 gånger varje dag, efter frukost och före sänggående. Fuska inte!
• Om du ofta får hål i tänderna använd tandkräm med högre fluorinnehåll.
• Undvik att skölja bort tandkrämen med vatten.
• Vid behov, borsta en tredje gång eller använd tandkrämen som en ”salva” och smörj in tänderna en gång om dagen, till exempel efter lunchen.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera