Artikel från Polarforskningssekretariatet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

3 februari 2012

Göteborgsforskare till Antarktis med koreansk isbrytare

En svensk forskare ska delta i en forskningsexpedition med den nya koreanska isbrytaren ARAON till Antarktis. Expeditionen är ett unikt svenskt-koreanskt samarbete där forskarna delar på datan de samlar in.

En forskare från Göteborgs universitet ska delta i en forskningsexpedition med den nya koreanska isbrytaren ARAON till Antarktis. Under sju veckor ska forskaren undersöka hur havsvattnet påverkar smältningen av Antarktis inlandsis. Expeditionen ingår i det svenska Antarktisforskningsprogrammet SWEDARP 2011/12.

I mitten av januari går Christian Stranne, doktorand vid Göteborgs universitet, ombord på den koreanska isbrytaren ARAON för att delta i en forskningsexpedition till Antarktis. Expeditionen är ett unikt svenskt-koreanskt samarbete, där forskarna delar på datan de samlar in om hur havsvattnet runt den frusna kontinenten påverkar smältningen av Antarktis inlandsis.

Inlandsisarna på Antarktis byggs varje år på av nederbörd, men is exporteras också bort av glaciärer som långsamt rör sig ner mot havet. Där bildas flytande glaciärtungor, så kallade is-shelfer, som kan vara uppemot 1 000 meter tjocka. Senare års observationer har visat att is-shelferna i Västantarktis blir ca 5 meter tunnare per år. Dessutom har man upptäckt att glaciärerna rör sig snabbare än tidigare, och som ett resultat blir även inlandsisen tunnare närmast kusten.

I detta projekt skall forskarna studera cirkulationen av varmare vattenmassa in i Amundsenhavet, ett ganska grunt område beläget utanför några av de Västantarktiska is-shelferna.
– Avsmältningen beror sannolikt på inströmning av varmt vatten på havsbotten. Eftersom den största delen av den västantarktiska ismassan har en botten som ligger under havsytan finns en risk att hela kontinenten kollapsar om ismassorna fortsätter att smälta. Om glaciärerna kollapsar skulle havsvattennivån stiga med 5–6 meter, konstaterar Anna Wåhlin, projektets svenska forskningsledare.

Forskarna planerar att sätta ut tre instrument som kontinuerligt mäter salt, temperatur och ström. Dessa lämnas kvar i vattnet under två år för att ge en bild av hur årstidscykeln ser ut, speciellt under vintersäsongen då inga fartyg kan nå området. Dessutom ska man plocka upp och samla in data från svenska mätbojar som redan finns på plats. Dessa placerades i Amundsenhavet för ett år sedan med hjälp av den svenska isbrytaren Oden, vars planerade Antarktisexpedition ställdes in denna säsong då fartyget istället ska bryta is i Bottenviken. Tack vare samarbete mellan Polarforskningssekretariatet, koreanska KOPRI (Korea Polar Research Institute) och Göteborgs universitet kom det svenska forskningsprojektet med på denna expedition.

Vi är en statlig myndighet under Utbildningsdepartementet som har till uppgift att främja förutsättningarna för och samordna svensk forskning och utveckling i polarområdena. Sedan december 2010 ingår även Abisko naturvetenskapliga station i vår organisation.

Kontaktinformation
Kontaktpersoner
Institutionen för geovetenskaper, Göteborgs universitet:
Docent Anna Wåhlin
Telefon: 031-786 28 66
E-post: anna.wahlin@gvc.gu.se
Doktorand Christian Stranne
Telefon: 031-786 28 74
Mobil: 070-647 61 54
E-post: christian.stranne@gvc.gu.se
Professor Göran Björk
Telefon: 031-786 28 58
E-post: gobj@gvc.gu.se
Docent Lars Arneborg
Telefon: 031-786 28 86
E-post: laar@gvc.gu.se

Polarforskningssekretariatet:Informatör Jan-Ola Olofsson, Telefon: 08-673 97 31, Mobil: 070-570 18 88, E-post: jan-ola.olofsson@polar.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera