Artikel från Umeå universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

23 januari 2012

Design av utrustning för framtidens gruvarbete

Designstudenter på masterprogrammet för avancerad produktdesign har i ett terminsprojekt fördjupat sig i gruvmiljön och arbetat med design av fordon, utrustning såsom hjälmar samt nya effektiva och säkra arbetsrutiner. Sina resultat presenterar de vid en redovisning torsdagen den 26 januari på Designhögskolan i Umeå.

Med fokus på professionell arbetsutrustning i framtidens gruvmiljö, har elva studenter i ett terminsprojekt kartlagt problem- och utvecklingsområden genom bland annat intervjuer och studiebesök i Bolidens Renströmsgruva utanför Skellefteå. Syftet med projektet har varit att identifiera relevanta designmöjligheter och nya effektiva och säkra rutiner, utrustning och produkter för nästa generations gruvarbetare.

Projektet har resulterat i elva individuella designprojekt uppdelat i tre huvudområden: ”Fordonskoncept” med sju olika fordon för antingen borrning, laddning av sprängämnen, borttagning av lösa bergsdelar, ”rockbolting” eller transport av personal och material; ”Hjälmkoncept” med tre olika förslag som fokuserar på säkerhet, kommunikation och arbetsljus; samt ett projekt som inriktar sig på ”Autonom inspektion” av berget för ökad personalsäkerhet.

Projektet startade i början av november i fjol och är ett samarbete mellan Designhögskolan och Boliden som har varit projektets sponsor samt Atlas Copcos Industridesignkompetenscenter i Örebro som har bidragit med design-feedback. Representanter från både Boliden och Atlas Copco kommer att finnas på plats.

Om masterprogrammet i avancerad produktdesign:
Avancerad produktdesign (APD) är ett två-årigt masterprogram vid Designhögskolan. De elva studenterna på APD representerar nio olika nationaliteter: Sverige, Danmark, Tyskland, Holland, Frankrike, England, USA, Canada och Colombia. Mer information om programmet: http://www.dh.umu.se/education/programmes/ma-in-advanced-product-design/intro.aspx

För mer information, kontakta gärna:
Thomas Degn, programansvarig
Telefon: 070-684 64 09
E-post: thomas.degn@dh.umu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera