Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

27 december 2011

Lågt D-vitamin ger ökad dödlighet för äldre män

Låga D-vitaminvärden i blodet är förknippat med en ökad dödlighet hos äldre män. Det visar en studie på 2 800 svenska män som utförts vid Sahlgrenska akademin.

Statistikern Helena Johansson och hennes forskarkollegor vid Centrumbildningen för Ben och Artritforskning vid Sahlgrenska Akademin, Göteborgs universitet, har i en studie följt 2 878 äldre svenskar under åtta år. Fokus för forskningen, som ingår som en del i ett internationellt projekt, har varit att undersöka risken för benskörhet.  

Nu har forskarna också upptäckt att låga halter av D-vitamin har ett samband med ökad dödlighet hos äldre män.

–Studien visar att män med D-vitaminnivåer i det lägsta intervallet hade mer än dubbelt så hög risk att dö jämfört med män som låg på medianvärdet. Eftersom resultaten är kontrollerade mot ett stort antal bakomliggande faktorer som sjukdomar, läkemedelsbehandling och årstidsvariation, måste sambandet mellan D-vitamin och dödlighet anses starkt, säger Helena Johansson, forskare vid Sahlgrenska akademin.

I Sverige bildas D-vitamin i huden endast under sex av årets månader, vilket leder till att blodnivåerna av D-vitamin variera påtagligt mellan årstiderna. Men att behandling med D-vitamin skulle kunna öka överlevnaden är enligt forskarna för tidigt att säga.

–Det behövs mer resultat från randomiserade behandlingsstudier med D-vitamin innan man kan dra den slutsatsen, säger Helena Johansson.

Studien Low serum vitamin D is associated with increased mortality in elderly men: MrOS Sweden publicerades i ansedda tidskriften Osteoporosis International. Studien bygger på uppgifter hämtade ur den omfattande så kallade Mr OS-studien, som följer 11 000 äldre män från USA, Sverige och Kina.

Kontaktinformation
Kontakt:
Helena Johansson, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
0521-40399
070-4753870
helena.johansson@mbox319.swipnet.se

FAKTA D-VITAMIN
D-vitamin påverkar balansen mellan kalcium och fosfat i blodet och är centrala för kroppens bildande av ben. D-vitamin bildas från kolesterol i huden när den utsätts för solljus, andra naturliga källor är bland annat raps- och fiskleverolja, ägg och mejeriprodukter.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera