21 december 2011

Kiselalger visar sommartemperaturen

De ser ut som små högteknologiska satelliter men är naturliga och finns överallt i de flesta av jordens hav. Nu har forskare vid Naturhistoriska riksmuseet utvecklat ett sätt att använda kiselalger för att se sommartemperaturen flera hundra år tillbaka.

Den nya metoden att se variationer i temperaturen är finurlig och enkel. I havet produceras kiselagler på sommaren och ju varmare temperatur desto större produktion. Men istället för att mäta hela produktionen kan en liten mängd kiselalger i en årsproduktion avslöja sommartemperaturen. Forskarna mäter nämligen hur mycket det finns av olika varianter, isotoper, av grundämnet kisel i algerna, eftersom detta påverkas av temperaturen.
 
Lokala klimatarkiv
Genom att gräva upp ett bottenprov i norra Bottenviken kunde forskarna undersöka kiselalger från alla somrar sedan 180 år tillbaka, lagrade på varandra. Temperaturen i ytvattnet där kiselalgerna levde är samma som sommarluftens medeltemperatur och i Bottenviken har den varierat mellan 12 och 15 grader sedan början av 1800-talet. Algerna har ett skal av kisel som är mycket hållbart och bevaras i bottensedimenten. Kiselalger finns nästan överallt på jorden och kan alltså med denna nya metod ge oss information om den lokala sommartemperaturen, ett viktigt underlag för att kunna förstå klimatets utveckling.

Denna forskning publicerades i tidskriften Biogeosciences, 8, 3491–3499, 2011
 
Kontakt
Per Andersson, forskare vid Naturhistoriska riksmuseet
08-5195038
070-4930782
per.andersson@nrm.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera