Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

13 december 2011

Ny metod testa allergiframkallande ämnen utan djurförsök

Kontaktallergier drabbar var femte person i västvärlden. För att undvika djurtester arbetar forskarna intensivt med att utveckla alternativa testmetoder. Nu har forskare vid Göteborgs universitet tagit fram en unik testmetod som med odlade hudceller kan ge graderade svar.

– Vi har visat flera nya upptäckter i mekanismen bakom kontaktallergi, bland att allergiframkallande ämnen reagerar med keratin 5 och 14 i huden. Hudcellerna skickar ut så kallade blebbar när de utsätts för allergiframkallande ämnen, en upptäckt som kan användas när man testar om ett ämne är allergiframkallande, säger Sofia Andersson på institutionen för kemi vid Göteborgs universitet.

Kontaktallergi drabbar cirka 20 procent av befolkningen i västvärlden. Metaller som tillexempel nickel, parfymämnen och konserveringsmedel är några av våra vanligaste allergiframkallande ämnen. De ingår ofta i hudnära produkter, som smycken, hudkrämer och smink. Kontaktallergi kan inte botas och för att undvika besvärliga eksem måste den drabbade undvika det allergiframkallande ämnet, vilket kan vara besvärligt då ämnet kan ingå i många olika produkter. Det är därför viktigt att testa kosmetiska produkter för att hindra uppkomsten av kontaktallergi.

I EU är det numera förbjudet att testa kosmetiska produkter samt deras ingredienser på djur. Det är dock inte helt enkelt att ersätta djurtester fullt ut. Hittills kan provrörstesterna bara ge besked om ett ämne är allergiframkallande eller inte – men inte i vilken omfattning det orsakar allergier. Därför återstår det fortfarande en hel del arbete med att utveckla alternativa testmetoder.

– I vårt test exponeras odlade hudceller för ämnen i 24 timmar innan cellerna fotograferas och andelen blebbande celler räknas. Ju större andel blebbande celler, desto starkare är kontaktallergenet. Vårt nya test har alltså förutsättningar att ge ett graderat svar; det kan helt enkelt visa om ett allergiframkallande ämne är extremt, starkt, moderat eller svagt, säger Sofia Andersson.

Resultaten kan sedan användas för att bestämma säkra koncentrationer av ämnen i hudnära produkter. Då försöken har visat mycket lovande resultat arbetar forskarna nu tillsammans med GU Holding för att vidareutveckla testet och analysmetoden.

Avhandlingen Contact Sensitizers Induce Keratinocytes to Release Epitopes – Tools for In Vitro Tests and Implications for Autoimmunity försvarades framgångsrikt på en disputation vid Göteborgs universitet. Handledare: Kerstin Broo.

Länk till avhandlingen

Kontaktinformation
KONTAKT:
Sofia Andersson, institutionen för kemi, Göteborgs universitet
031-7869108
0730-354725
sofia.andersson@chem.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera