Artikel från Högskolan i Skövde

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

27 oktober 2011

Blicken visar att hypnos existerar

En forskargrupp från Högskolan i Skövde, och två Universitet i Finland har nu funnit starkt bevis för att ett speciellt hypnotiskt tillstånd existerar. Forskarna använde en högavancerad metod för att undersöka ögonrörelserna under hypnos. Resultaten visade att hypnos direkt orsakade en glasartad stirrande blick men också en stark förändring i automatiska reflexiva ögonrörelser.

En forskargrupp från Högskolan i Skövde, och två Universitet i Finland (Åbo Universitet och Aalto Universitetet) har nu funnit starkt bevis för att ett speciellt hypnotiskt tillstånd existerar. Forskarna använde en högavancerad metod för att undersöka ögonrörelserna under hypnos. Resultaten visade att hypnos direkt orsakade en glasartad stirrande blick men också en stark förändring i automatiska reflexiva ögonrörelser. 

Inom hypnosforskningen medför dessa världsunika resultat att flera teorier, till exempel de som anser att hypnos är en mental föreställningsförmåga som alltid händer i ett normalt vaket tillstånd, måste förändras.

– Men å andra sidan har resultatet också en bredare betydelse för områden som psykologi och kognitiv neurovetenskap, eftersom detta experiment visar existensen av ett helt nytt medvetandetillstånd i människan som tidigare varit okänt för vetenskapen, säger Sakari Kallio, universitetslektor och forskare vid Högskolan i Skövde

Debatterat fenomen
Hypnos har en lång historia inom områden som psykologi, neurologi och psykiatri. I mer än 100 år har forskarna debatterat huruvida ett speciellt hypnotisk tillstånd existerar eller om hela fenomenet kan förklaras med mental föreställningsförmåga som varierar mellan individer men alltid sker i ett normalt vaket tillstånd.

– Vi har undersökt ett fenomen som då och då kan förekomma i samband med hypnos, nämligen en stirrande, glasartad blick i ögonen. I populärkultur har detta kännetecknet länge varit en välkänd signal på att någon är ”hypnotiserad” men i vetenskapliga sammanhang är detta väldigt lite utforskat, förklarar Sakari Kallio vid Högskolan i Skövde.

Ögonrörelser
Som försöksperson hade forskarna en mycket högt mottaglig person som kan hypnotiseras och ”väckas från hypnos” bara genom att säga ett ord. Forskarna använde en ”hög-resolutions-ögon-tracking-metod” för att undersöka ögonrörelserna under hypnos.
– Det vi kunde se var att hypnos direkt orsakade en glasartad stirrande blick men också en stark förändring i automatiska reflexiva ögonrörelser, säger Sakari Kallio, vid Högskolan i Skövde.
Kontrollförsökspersoner försökte härma dessa rörelsemönster i vanligt vaket tillstånd men ingen kunde med vilja nå sådana förändringar.

– Vår studie visar att hypnos i vissa fall kan leda till en förändring i människans medvetandetillstånd och till förändringar i ögonrörelser som inte kan imiteras med vilja, avslutar Sakari Kallio.

För mer information:
Sakari Kallio
+358 44 5445070 (Sakari befinner för närvarande i Finland, tillbaka i Skövde och Sverige under v.44) 073-4489489, 0500-44 88 24
E-post: sakari.kallio@his.se 

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera