Artikel från forskning.se

Den här artikeln kommer från redaktionen på forskning.se. Läs om hur redaktionen jobbar.

19 oktober 2011

Svårt att veta idag vad som blir giftigt imorgon

När kunskapen om miljögifter ökar, minskar också problemen. Trots detta finns det mängder med kemiska substanser i moderna produkter som vi idag inte vad hur de kommer att påverka vår hälsa och miljö på längre sikt.

Vi har väl alla sett mängder med bilder på skorstenar som förmörkar himlen med svart rök. Och foton på vackra sjöar där idyllen bryts av döda fiskar vid ytan efter det att en industri i närheten har släppt ut något giftigt ämne. Kanske är det sådana bilder många refererar till när vi talar om miljögifter.

Olyckor med allvarliga konsekvenser inträffar, men i sanningens namn sker det ganska sällan. Trenden både här och i andra “rika” länder är att i samma takt som lagstiftningen skärps och kunskapen ökar minskar utsläppen. Trots det är faran inte är över, dels måste vi leva med konsekvenserna av en rad gamla försyndelser, dels kommer nya utsläppskällor och kemikalier till som inte tidigare varit aktuella.

Dessutom finns det en annan bild som kanske är både värre och mer oroande. I vår vardag finns mängder av material och produkter som sakta ger ifrån sig små mängder av olika kemiska substanser. Förmodligen har flertalet av dessa ingen direkt påverkan på vår hälsa men faktum är att vi idag sällan vet vilka som är farliga och vilka som inte är det. Framförallt är det ingen som kan förutse vad som händer när de olika substanserna bildar helt nya kemiska föreningar.

Rena, fräscha kläder — men med kemiska tillsatser
Produkter som tidigare tillverkades i enkla material idag är mer komplexa och innehåller ofta kemiska substanser för att de ska få nya och bättre egenskaper. Några exempel är idrottskläder och skor som innehåller silver för att de ska hålla sig rena längre och för att de inte ska lukta svett, tyger som behandlas för att smuts inte ska fastna och fönster som är självrengörande.

Dessa ämnen gör oss inte sjuka inom en dag, en vecka eller ens inom ett visst antal år. Men ingen vet vad som händer med vår hälsa och vår miljö på länge sikt. Det finns välgrundade misstankar om att flera av dessa kemikalier har en negativ påverkan på både människor och på vår omgivning, bland annat pekas silver ut som en faktor som kan göra bakterier resistenta mot antibiotika.

Det är viktigt att vi alla, men framförallt barn och ungdomar, får en bättre kunskap om hur kemi, hälsa och miljö hänger ihop. Det är även avgörande för att vi ska förstå vilka konsekvenser kemikaliseringen av vår vardag kan få. Till exempel utsätter sig rökare för en av de värsta kemikaliebomerna som finns.

Vi måste även se upp med naturens egna gifter. Normalt utgör de inte något stort problem men i takt med att klimat och ekosystem rubbas kan de bli en faktor som vi måste hålla bättre koll på. Ett hav fyllt med blågröna alger är för många badsugna svenskar ett otrevligt exempel på när ett naturligt gift har bildats.

Text och faktagranskning:  Artikeln publicerades ursprungligen i ett annat format. Skribent är Per Westergård vid Vetenskapsjournalisterna. Redaktör är Elin Melin, forskning.se. Texterna har faktagranskats av Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms universitet.

Kontaktinformation
red@forskning.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera