Artikel från Chalmers tekniska högskola

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

29 september 2011

Astronomer avslöjar supernovafabrik

Ett forskarteam lett av astronomer vid Onsala rymdobservatorium har upptäckt sju tidigare okända supernovor i en galax 250 miljoner ljusår bort. Aldrig tidigare har så många supernovor upptäckts samtidigt i samma galax. Rönen presenteras under Astronomdagarna, som börjar idag i Göteborg.

Upptäckten bekräftar något som astronomer länge har trott men aldrig kunnat bevisa: att galaxerna som är universums mest effektiva stjärnfabriker också är fabriker för exploderande stjärnor, supernovor. Forskningsresultaten publiceras i oktober i tidskriften Astrophysical Journal.

Forskarna använde ett världsomspännande nätverk av radioteleskop i fem länder, bland dem Sverige, för att kunna skapa extremt skarpa bilder av galaxen Arp 220.

Med radioteleskopen bevakade forskarna ett fyrtiotal radiokällor i centrum av galaxen Arp 220. Radiokällorna ligger dolda för vanliga teleskop bakom tjocka lager av stoft och gas. För att kunna upptäcka vad dessa radiokällor är gjordes mätningar på olika radiovåglängder under många år.

– Med alla data på plats kan vi nu vara säkra på att hela sju av dem är supernovor, stjärnor som exploderat under de senaste 60 åren, säger Fabien Batejat, huvudförfattare till artikeln om upptäckten.

Så många supernovor har aldrig tidigare upptäckts i samma galax. Men antalet stämmer väl överens med hur många stjärnor som bildas i Arp 220.

– I Arp 220 ser vi långt fler supernovor än i vår galax. Vi uppskattar att det smäller en stjärna i Arp 220 en gång i kvartalet. I Vintergatan blir det bara en supernova per sekel, säger Rodrigo Parra, astronom vid Europeiska sydobservatoriet i Chile och medlem i forskarlaget.

John Conway är professor i observationell radioastronomi vid Chalmers och vice föreståndare för Onsala rymdobservatorium.

– Arp 220 är känd som ett ställe där stjärnbildning är mycket effektiv. Nu har vi kunnat visa att sådana stjärnfabriker är också supernovafabriker, säger han.

Astronomdagarna 2011:
Resultaten presenteras av Fabien Batejat under konferensen Astronomdagarna i Göteborgden 30 september. Vid konferensen möts 120 av Sveriges astronomer, både proffs och amatörer. Chalmers står i år som värd för årets möte, som arrangeras av Institutionen för rymd- och geovetenskapoch Onsala rymdobservatorium tillsammans med Svenska Astronomiska Sällskapet och Kungl. Vetenskapsakademiens Nationalkommitté för astronomi.

Konferensdeltagarna kommer att få besöka Sveriges nyinvigda LOFAR-station [Ref 5]. Allmänheten bjuds in till Nordenmark-föreläsningen, som hålls i samarbete med Svenska Astronomiska Sällskapet torsdagen den 29 september. Årets föreläsare är professor Gösta Gahm, som berättar under rubriken ”Jord, luft, vatten eld: länken till kosmos”.
Läs artikeln här:
Rönen publiceras 20 oktober i tidskriften Astrophysical Journal [Ref 6], men online redan 4 oktober.

En pdf finns här

Om forskarteamet
Forskarteamet består av Fabien Batejat, John Conway och Rossa Hurley från Onsala rymdobservatorium och Chalmers, Rodrigo Parra (Europeiska sydobservatoriet, ESO, Chile), Philip Diamond (CSIRO, Australien), Colin J. Lonsdale (MIT Haystack Observatory, USA) och Carol J. Lonsdale (North American Alma Science Center, NRAO, USA).

Om teleskopen
Observationerna gjordes med teleskop som tillhör det Europeiska nätverket för långbasinterferometri (EVN) samt VLBA (Very Long Baseline Array). VLBA består av tio radioteleskop som ligger mellan Hawaii till St. Croix i Amerikanska Jungfruöarna och som drivs av National Radio Astronomy Observatory (NRAO).

Om Onsala rymdobservatorium
Onsala rymdobservatorium är Sveriges nationella anläggning för radioastronomi. Observatoriet förser forskare med utrustning för studier av jorden och resten av universum. I Onsala, 45 km söder om Göteborg, drivs två radioteleskop och en station i teleskopnätverket LOFAR. Observatoriet medverkar även i flera internationella projekt. Institutionen för rymd- och geovetenskap på Chalmers tekniska högskola är värd för observatoriet. Verksamheten drivs på uppdrag av Vetenskapsrådet.

Kontaktinformation
Mer info om forskning som presenteras på Astronomdagarna, samt bilder:
Robert Cumming, astronom och informatör, Onsala rymdobservatorium, 031 772 55 00, 070 493 31 14, robert.cumming@chalmers.se
Fabien Batejat, astronom, Onsala rymdobservatorium, 031 772 55 00, 076 583 89 96, fabien.batejat@chalmers.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera