Artikel från Statens institutionsstyrelse

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

22 september 2011

SiS unga berättar om sina liv

”Förlåt för all skit. Jag vill fixa mitt liv. Skippa kriminalitet o skapa något fint.” Det skriver Masse, en ung kille som är tvångsomhändertagen hos Statens institutionsstyrelse, SiS. Masse skriver i boken Ängel – en antologi där alla texter är författade av pojkar och flickor på SiS ungdomshem.

För sjunde året i rad ger SiS ut en bok där det är ungdomarnas egna berättelser som står i fokus. Intresset för att bidra är stort hos både pojkar och flickor. I år kom inte mindre än 93 bidrag in.

Texterna skiljer sig åt i både form och innehåll men en röd tråd genom berättelserna är längtan. Det är längtan efter familjen och kompisar, längtan efter den man är kär i, längtan efter ett annat liv eller längtan efter att få ställa till rätta. Men berättelserna innehåller också starka känslor av besvikelse efter svek från vuxenvärlden.

– Alla texter är viktiga för det är ungdomarnas egna röster. Läser man dem noga känner man att de är fulla av tro på att det trots allt kan bli bättre, säger SiS generaldirektör Ewa Persson Göransson.

Tillvaron är tuff för de flesta av ungdomarna som vårdas hos SiS. Det förstår man när man läser deras berättelser. Det är tungt att leva i en värld med missbruk, kriminalitet och övergrepp och det är mycket svårt att vara tvångsomhändertagen. Men de flesta har en insikt om att de behöver hjälp och stöd.

Det beskriver skribenten Ismail i sin text Från liten till stor. Från första jobbiga rättegången där han ”knappt kunde kolla upp på min mamma” till hur han efter några turer hamnade på en bra institution. ”Nu är det slut på det livet. Här får man bra hjälp…..Nu ska jag sitta mitt straff som en man och gå ut med huvudet uppe. Game is over.”

– Läs och bli berörd. Ungdomarna är modiga som skriver rakt upp och ner hur de har det, säger Ewa Persson Göransson.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera