Artikel från Stockholms universitet
22 september 2011

Kvinnan som djävulens utvalda

I en pågående doktorsavhandling i religionshistoria studerar Per Faxneld hur kristen svartmålning av kvinnor som ”djävulens kön” har fått ny innebörd av feministiska satanister. Han är en av forskarna som medverkar vid en konferens om satanism i västerländsk kultur som Stockholms universitet är med och anordnar.

Att Eva var den som tog emot den förbjudna frukten av ormen i lustgården sågs av kyrkan som ett tecken på att hon var särskilt mottaglig för Satans ränker. Men feminister började under slutet av 1800-talet att göra motläsningar, där Satan i själva verket gav upplysning åt kvinnan som sedan spred den vidare till hela mänskligheten. Kvinnans särförhållande till Satan blev då något positivt och kraftgivande, och ett uppror mot ett patriarkat symboliserat av Gud fader.
Bilden av kvinnan som Satans närmaste bundsförvant har funnits länge. Först i kyrklig tradition och i häxjägarmanualer som Malleus Maleficarum (1486), därefter i pseudohistoriska monografier som Jules Michelets La Sorcière (1862) samt i skönlitteratur och konst.
– I dag har sådana tankar satts på formel av feministiska satanister. Satan blir till en bundsförvant i kampen mot patriarkatet, symboliserat av Gud fader och hans prästerskap, säger Per Faxneld vid Institutionen för etnologi, religionshistoria och genusvetenskap.
Materialet som avhandlingen bygger på är äldre skönlitteratur och konst, ockulta texter från 1800-tal och nutid, samt fältstudier som består av intervjuer med ett trettiotal feministiska satanister, främst i New York.

Per Faxneld är en av forskarna från Stockholms universitet som är med och anordnar konferensen ”Satanism in Western culture: International conference on the Devil’s disciples”. På måndag den 26 september hålls en öppen föreläsning av Marco Pasi från University of Amsterdam, “Varieties of contemporary Satanism in a historical perspective”.
Tid: måndag 26/9, kl. 14.30–15.30
Plats: hörsal F11, Södra huset, Frescati
Ytterligare information   
Per Faxneld vid Institutionen för etnologi, religionshistoria och genusvetenskap, tfn 08-16 33 34, mobil 073-768 80 70, e-post perfaxneld@gmail.com

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera