Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

15 september 2011

Genetiska orsaker bakom högt blodtryck

Högt blodtryck är en välkänd riskfaktor för hjärtsjukdomar. Forskare vid Sahlgrenska akademin har tillsammans med internationella kollegor genomfört en studie på 200 000 européer där man identifierat sexton nya genvarianter som styr blodtrycket. Upptäckten, som presenteras i Nature, är ett viktigt steg i jakten på bättre diagnoser och effektivare behandling.

En miljard människor i världen lider av högt blodtryck och är därmed i riskzonen för bland annat hjärtsjukdomar och stroke. Att effektivt kunna förutspå och reglera ett högt blodtryck är därför en av de globalt sett viktigaste hälsofrågorna.

Forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, medverkar i ett internationellt samarbete kring blodtrycksforskning som samlar fler än 400 forskare från USA, Europa, Asien och Australien. Genom att sammanställa stora mängder genetiska data försöker forskarna identifiera vilka genetiska områden som påverkar blodtrycket.

I sin senaste studie har forskarna analyserat över 2,5 miljoner genetiska DNA-varianter från fler än 200 000 européer. Resultaten, som redovisas i den ansedda tidskriften Nature, avslöjar 16 tidigare okända genetiska områden med intressanta gener som reglerar kroppens blodtryck, både det lägre vid hjärtats utvidgning (diastoliskt) och det högre vid hjärtats sammandragning (systoliskt).

Med hjälp av de nyfunna genetiska variationerna har forskarna konstruerat genetiska riskgrupper som kan bidra till att förutsäga risk för stroke och hjärtattack.

— Vi har kunnat klassificera individer utefter hur många riskvarianter för förhöjt blodtryck de bär på i sin arvsmassa, säger Fredrik Nyberg vid Sahlgrenska akademin som medverkar i projektet.
  
Fredrik Nyberg medverkar också i en annan studie, som publiceras samtidigt i Nature Genetics coh som identifierar ytterligare nya genområden och gener som styr två andra mått på blodtryck: pulstrycket (skillnaden mellan systoliskt och diastoliskt) och det så kallade genomsnittliga blodtrycket (medeltryck mellan diastoliskt och systoliskt).

Denna studie visar hur viktigt det är att analysera olika mått på blodtrycket — till exempel är pulstrycket en markör för styvheten i artärerna som leder blodet från hjärtat runt kroppen — och att olika gener tycks styra olika aspekter av blodtrycket.

Forskningsresultaten från båda dessa studier anses utgöra ett stort steg för att förstå hur kroppen reglerar blodtrycket, där de nyupptäckta genområdena kan bli mål för framtida behandlingar.

Kontaktinformation
Kontakt:
Fredrik Nyberg, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
031 7866289
0702 619226
fredrik.nyberg@amm.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera