Artikel från Umeå universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

18 augusti 2011

Fysiker i Kims fotspår

Allt behöver inte handla om kärnfysik. Fysiker på Icelab vid Umeå universitet har med hjälp av statistik spårat Koreas vanligaste efternamn – Kim – 1 500 år tillbaka i tiden. Resultaten har publicerats i tidskriften New Journal of Physics.

 I studien har forskarna skattat att det år 500 efter Kristus fanns 50 000 människor som bar ett koreanskt efternamn, varav 10 000 av dem hette Kim.
 
Efternamnet är mycket viktigt i Korea, vilket speglar sig i traditionen att kvinnorna behåller sitt efternamn när de gifter sig. I den koreanska kulturen uppmuntras familjer att dokumentera sitt släktträd i särskilda böcker. Det gör att man kan följa fördelningen av koreanska efternamn långt tillbaka i tiden.
 
Petter Minnhagen, forskare vid det tvärvetenskapliga centret Icelab, har tillsammans med två kollegor analyserat tio koreanska familjeträd ner till 1500-talet. I studien, som uppmärksammats i Nature, visar forskarna att antalet bärare av namnet Kim kan beskrivas med en statistisk modell kallad ”the Random Group Formation (RGF)” där efternamnen grupperas.
 
En unik egenskap med RGF-modellen är att den största gruppen, i detta fall Kim, alltid är proportionell med hela datasetet, vilket i allmänhet inte är sant för mindre grupper. Detta betyder att antalet personer med efternamnet Kim ökar eller minskar i takt med att hela populationen ökar eller minskar.
 
– Studien visar på att den koreanska kulturen har följt att stabilt socialt mönster under en lång tid, trots krig, farsoter, migrationer och annan påverkan. Modellen gjorde det möjligt att extrapolera bakåt i tiden och förstå befolkningsutvecklingen genom historien, säger Petter Minnhagen.

En av Petter Minnhagens medförfattare kommer från Korea. Han heter Kim i efternamn. Vad annars?
För mer information kontakta gärna:
Petter Minnhagen, professor vid institutionen för fysik
Telefon: 090-786 59 40
E-post: petter.minnhagen@physics.umu.se

Mer om studien:
Artikeln är publicerad i tidskriften New Journal of Physics 13 (2011) 073036 (12 pp) och har titeln: The ten thousand Kims. Författare är Seung Ki Baek, Petter Minnhagen och Beom Jun Kim
Om studien i New Journal of Physics

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera