Artikel från Högskolan i Borås

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

25 juli 2011

Forskning om pokerspelets hemligheter

Poker är ett spel som fascinerar och kittlar fantasin med sina element av både slump och skicklighet. Ulf Johansson är universitetslektor i informatik vid Högskolan i Borås och har forskat i pokerspel på nätet. Han har med hjälp av sina egna algoritmer kunnat visa på tydliga skillnader mellan framgångsrika och dåliga pokerspelare.

I april föll domen i ett uppmärksammat pokerfall där Högsta Domstolen fastslog att spelet Texas Holdem styrs av både skicklighet och tur. Ett av expertvittnena i rättegången var Ulf Johansson, universitetslektor i informatik vid Högskolan i Borås, som med hjälp av sina egna algoritmer för dataanalys har kunnat visa på tydliga skillnader mellan hur vinnande och förlorande pokerspelare faktiskt agerar.

– Skickligheten i poker ligger i vilken kvalitet det är på besluten du fattar. En skicklig spelare väljer till exempel att satsa pengar i betydligt färre händer än en oerfaren eller sämre spelare, förklarar Ulf Johansson.

Framöver skulle Ulf Johansson vilja kvantifiera skicklighetsaspekten, alltså titta på den faktiska data som finns och fokusera på spridningen i resultatet för att där fånga pokerspelets själva skicklighetsmoment.

För mer information
Ulf Johansson, universitetslektor i informatik vid Högskolan i Borås
Telefon: 033-435 44 89 Mobil: 0707-252 932
E-post: ulf.johansson@hb.se
———————————–
Högskolan i Borås bedriver utbildningar inom biblioteks- och informationsvetenskap, ekonomi och informatik, mode och textil, beteendevetenskap och lärarutbildning, teknik samt vårdvetenskap. Campus ligger mitt i city, och vi har 15 000 studenter och 650 anställda.
Högskolan i Borås försöker ständigt minimera gapet mellan teori och praktik. Därför utbildas våra studenter nära arbetslivet. Vi satsar på problembaserad forskning med tydliga professionskopplingar. Våra studenter ska snabbt kunna fungera i yrkeslivet efter avlagd examen. Vi förflyttar akademin ut i professionerna. Och professionerna in i akademin. Under 2010 har Högskolan i Borås fått fyra examensrättigheteratt bedriva forskarutbildning inom tre områden. Ytterligare en pusselbit har därmed fallit på plats i vår strävan mot att bygga det kompletta professionslärosätet.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera