Artikel från Högskolan i Borås

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

20 juni 2011

Arbetsplatsen grogrund för avundsjuka

Vi känner alla igen den, men få vill erkänna den; avundsjukan. Den där grönsvarta, skamliga känslan som lätt bubblar upp inombords är särskilt vanlig på arbetsplatser. Det visar en undersökning som Nina Korvela, doktorand i psykologi på Högskolan i Borås, har gjort. På jobbet är det lätt att jämföra sig med kollegans prestation, lön och arbetsuppgifter.

— Att jämföra sig med andra är en naturlig funktion som i grunden är bra för människan, det är så man lär sig vad som fungerar och är friskt och vad som inte är det, säger Nina Korevela.
De senaste åren har Nina Korvela ägnat en stor del av sin tid åt den svartaste av känslor. Med sin studie om avundsjuka på arbetsplatsen vill hon titta närmare på hur mycket ett företag faktiskt kan förlora på grund av avundsjuka anställda som saboterar för varandra istället för att samarbeta.

— Om man kan mäta avundsjuka på en arbetsplats och se hur det försämrar produktiviteten borde det vara intressant för de flesta företag att titta närmare på, menar Nina Korvela.
Till hösten påbörjar Nina Korvela en studie om avundsjuka och kvalitén på relationer mellan två människor.

För mer information
Nina Korvela, doktorand i psykologi vid Institutionen för pedagogik, Högskolan i Borås
Tfn: 033-435 43 12 Mobil: 0727 – 331 330 E-post: nina.korvela@hb.se
———–
Högskolan i Borås bedriver utbildningar inom biblioteks- och informationsvetenskap, ekonomi och informatik, mode och textil, beteendevetenskap och lärarutbildning, teknik samt vårdvetenskap. Campus ligger mitt i city, och vi har 15 000 studenter och 650 anställda.
Högskolan i Borås försöker ständigt minimera gapet mellan teori och praktik. Därför utbildas våra studenter nära arbetslivet. Vi satsar på problembaserad forskning med tydliga professionskopplingar. Våra studenter ska snabbt kunna fungera i yrkeslivet efter avlagd examen. Vi förflyttar akademin ut i professionerna. Och professionerna in i akademin. Under 2010 har Högskolan i Borås fått fyra examensrättigheteratt bedriva forsk arutbildning inom tre områden. Ytterligare en pusselbit har därmed fallit på plats i vår strävan mot att bygga det kompletta professionslärosätet.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera