Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

13 juni 2011

Exploderande stjärna lyser starkare

Forskare vid Stockholms universitet har studerat den exploderande stjärnan Supernova 1987A. I en artikel publicerad i Nature presenterar de resultaten som bland annat visar att supernovan gått in i en ny fas då den lyser allt starkare.

– Vår studie visar att ljusstyrkan avtog fram tills ungefär år 2001 på grund av radioaktivt sönderfall av ämnen som bildades i explosionen. Under de senaste tio åren har den dock börjat lysa starkare igen, säger Josefin Larsson vid Institutionen för astronomi. I artikeln visar vi att ökningen beror på att röntgenstrålning från den omgivande gasringen lyser på supernovan. Ändringen av den dominerade energikällan markerar övergången från en supernova till vad vi kallar en supernovarest.

En supernova är den extremt ljusstarka explosion som inträffar när en stjärna med en hög massa dör. De yttre delarna av stjärnan slungas iväg medan den allra innersta delen bildar en neutronstjärna eller ett svart hål. I explosionen bildas tunga grundämnen som senare kommer att ingå i nya stjärnor och planeter. 
Supernova 1987A exploderade i vår granngalax Stora Magellanska Molnet för ungefär 24 år sedan. Eftersom supernovan är så närbelägen har vi kunnat studera följderna av explosionen med stor noggrannhet under lång tid med hjälp av rymdteleskopet Hubble.

Bilder av Supernova 1987A tagna med rymdteleskopet Hubble mellan 1994 och 2009 visar att det som lyser i mitten är resterna av stjärnan som exploderade, medan ringen består av gas som skickades ut från stjärnan tiotusentals år före explosionen. Man ser tydligt hur det material som skickades ut i explosionen expanderar och ändrar sin ljusstyrka med tiden. 

De forskare från Stockholms universitet som har deltagit i projektet är Josefin Larsson, Claes Fransson, Göran Östlin, Per Gröningsson, Anders Jerkstrand, Cecilia Kozma, Jesper Sollerman och Peter Lundqvist. 

Ytterligare information
Josefin Larsson vid Institutionen för astronomi, Oskar Klein Centre, Stockholms universitet, tfn:08-5537 8512, e-post josefin.larsson@astro.su.se

Bildtext
Bilderna är tagna i den röda delen av det synliga spektrumet. Färgerna har dock lagts till i efterhand och motsvarar inte vad vi skulle se med våra ögon. Olika skalor har använts för ringen och resten av bilden för att detaljer ska synas tydligare.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera