Artikel från Institutet för Framtidsstudier

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

8 juni 2011

Ljudnomader: ett banbrytande audiotextuellt projekt

Hur beskriver man kollektiva musikupplevelser om sådana erfarenheter förutsätter ordlöshet? Text är ett trubbigt instrument att närma sig musikkultur: hur sätter man ord på den energi som uppstår bland människor i samspel med ljud, teknologi och musikscen?

Anna Gavanas är Socialantropolog och Docent vid Institutet för Framtidsstudier och har studerat elektronisk dansmusikkultur. Hon löser detta problem genom att utarbeta ett angreppssätt att illustrera elektronisk musikscen via ljud, som ett komplement till text. En audiovisuell presentation av detta projekt, Nomads In Sound, kommer bl.a. att göras på den internationella kulturstudiekonferensen ACSIS (Norrköping 16:e juni). Detta inom en session om DJkultur, som sammanfaller med projektets publicering i ett specialnummer av Dancecult, den internationella tidskriften om elektronisk musikkultur (se dj.dancecult.net).
 
I det audiotextuella projektet Nomads In Sound har Gavanas gått samman med de svenska och utländska DJs/producenterna Aimnbreak, DJ Aroma, Bass Trolls, Foona, jgb, Kutterfugel, Nuphlo och Ombudsman. De medverkande har specialkomponerat låtar som illustrerar hur elektronisk dansmusikscen verkar för en rad intentioner utöver själva musiken; samhörighet, motstånd, kollektiva visioner och frihetszoner från förtryck.
 
Det är en vanlig fördom att dansmusik, och i synnerhet elektronisk dansmusik saknar mening och intention utöver sig självt för att den sällan kretsar kring låttexter. Elektronisk dansmusik, till skillnad från exempelvis rock eller hip hop, grundar sig sällan i påtagliga verbala budskap men rör sig trots detta i politiska och andliga dimensioner. Elektronisk dansmusik förmedlar dessutom privata och kollektiva minnen och associationer; mobiliserar sociala rörelser och utövar inflytande över människors kroppar, tankar och känslor.
 
DJs/ producenter är därför speciellt lämpade som guider i ordlösa ljudvärldar och kan komplettera forskarens språkliga verktyg:
 
– DJs berättar historier med hjälp av att väva samman ljudelement i samspel med människors kroppar, känslor och sinnes-stämningar; mellan och bortom ord, språk och sociala kategorier, säger Anna Gavanas.
 
Dessutom besitter DJs/ producenter ett slags sjätte sinne som känner av sinnesstämningar och kommunicerar bortom och mellan språkliga begrepp:
 
-DJs/producenter utvecklar sina sinnen till att uppfatta och manipulera kroppsliga och ljudmässiga fenomen som ”vanligt folk” inte uppfattar; de använder sin teknologi som en utväxt av den egna kroppen för att kommunicera och besitter därmed en slags cyborg-sensualitet, säger Anna Gavanas.
 
För mer information kontakta:
Anna Gavanas, Institutet för Framtidsstudier, 08-402 12 50, anna.gavanas@framtidsstudier.se
Här finns låtsamlingen Nomads In Sound

Institutet för Framtidsstudier tar fram kunskapsunderlag om de stora framtidsfrågorna och verkar för en offentlig framtidsdebatt. Nuvarande forskningsprogram har en samhällsvetenskaplig och humanistisk profil. Vi studerar hur människor ordnar sina liv och hur samhällets olika organisationer griper in i och påverkar levnadsvillkoren. Vi analyserar samspelet mellan det lokala och det globala, mellan människor, företag och organisationer. 

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera