Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

4 maj 2011

Ichthyosaurens bitskador avslöjar slagsmål med artfrände

Bitmärkena på den sex meter långa ichthyosaurens skalle visar att hon förmodligen varit i slagsmål med ett djur av samma art. Skadorna ger forskarna viktiga ledtrådar till detta utdöda djurs sociala beteende. Resultaten publiceras nu i tidskriften Acta Palaeontologica Polonica.

Den undersökta skallen kommer från området Bulldog Shale nära staden Marree i södra Australien. Skallen tillhör en Platypterygius som hör till djurgruppen ichthyosaurer. Ichthyosaurerna var jättelika marina reptiler som levde för ungefär 120 miljoner år sedan. De var snabba simmare som främst jagade fisk och bläckfisk-liknande djur. En vuxen Platypterygius blev mellan fem och sex meter lång. Huvudet var nästan två meter långt.

När dessa djur levde satt den Australiska kontinenten fortfarande ihop med Antarktis och sträckte sig över den södra polcirkeln. Havet som täckte det som nu är Australien var kallt och kanske stötte Platypterygius då och då på isberg.

Den undersökta skallen återfanns i många mindre delar som sattes ihop i ett laboratorium. På käkens undersida syns märken efter läkta bitskador vilket visar att djuret överlevde attacken. Det finns väldigt få liknande fynd dokumenterade. 

– Detta enskilda fynd är viktigt eftersom det ger oss ledtrådar till detta utdöda djurs sociala beteende, säger Benjamin Kear, forskare i paleobiologi vid Uppsala universitet.

Forskarna har med hjälp av märkena efter det attackerande djurets tänder kunnat konstatera att den undersökta Platypterygius en inte blivit biten av ett större rovdjur eller av något av det djur som den själv jagade för föda. Däremot stämmer bitmärkena väl överens med tänderna hos en Platypterygius. Det verkar alltså som om djuret hamnat i strid med en artfrände.

Bett i ansiktet är vanligt bland djur idag och är ofta inte tänkta att döda utan att låsa motståndarens käkar. Storleken på den undersöka skallen visar att det rörde sig om en fullvuxen Platypterygius och enligt forskarna kan striden som ledde till skadorna ha handlat om mat, territorium eller parningspartner.

För mer information, kontakta: Benjamin Kear, tel: 018-471 2738, e-post: benjamin.kear@geo.uu.se
(pratar engelska)

Läs artikeln i Acta Palaeontologica Polonica [Ref 1].

MARIA ZAMMIT and BENJAMIN P. KEAR
Zammit, M. and Kear, B.P. 201X. Healed bite marks on a Cretaceous ichthyosaur. Acta
Palaeontologica Polonica 5X (X): xxx-xxx. doi:10.4202/app.2010.0117
Uppsala universitet – kvalitet, kunskap och kreativitet sedan 1477. Forskning i världsklass och högklassig utbildning till global nytta för samhälle, näringsliv och kultur. Uppsala universitet är ett av norra Europas högst rankade lärosäten. www.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera