Artikel från Blekinge Tekniska Högskola

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

27 april 2011

Studie av SOS Alarm underlag för disputation på BTH

Den 28 april försvarar Jenny Lundberg på Blekinge Tekniska Högskola, BTH, sin doktorsavhandling i datavetenskap med titeln ’Engineering principles for open socio-technical systems’. En stor del av forskningen har utförts på SOS Alarm.

Ett av bidragen i avhandlingen är en återkopplingsmekanism för hur man i tidskritiska situationer kan försäkra sig om att data i ett informationsutbyte tolkas korrekt. Principerna handlar i huvudsak om att utgå från arbetsflödet och identifiera interaktions-, informations- och datamodeller när man ska skapa ICT-system. Principer för hur man kan öka tilliten till systemen behöver tas i beaktande, speciellt vid olika typer av automatiseringar.

– Jag har studerat SOS operatörer på flera centraler och ger förslag på en mekanism som kan öka chansen för att det inkommande samtalet kategoriseras och hanteras semantiskt korrekt, säger Jenny Lundberg och fortsätter; denna mekanism, som innefattar att medlyssnande operatör ger förslag på kategorisering av händelse, kan vara av speciellt intresse för operatörer som samarbetar men sitter distribuerat på olika centraler. 

Jenny Lundberg har även undersökt hur sensorer och sensorbaserade informationsflöden kan användas för att skicka relevant information i rätt tid. Ett exempel på prototyp som presenteras i avhandlingen är en trycksensor som vid en identifierad kritisk uppgift aktiverar en Androidapplikation i en SmartPhone.

– Sensorbaserad information är på stark frammarsch och spås bli en revolution liknande Internet i styrka. Men det gäller att förstå integritetsaspekter samt skapa hållbara sensorbaserade informationsstrukturer, säger Jenny Lundberg. Hur ska data tolkas, vem får ta del av data och vilka intentioner och möjligheter att agera har den som tar emot data? 

I framtiden är Jenny intresserad av att undersöka möjligheter för att skapa robusta sensorbaserade system samt att titta på hur sociala verktyg kan kombineras med möjligheterna hos avancerade mobila enheter.

Disputationen är öppen för allmänheten:
Tid: den 28 april,  kl. 10.15
Plats: sal J1650, BTH, campus Gräsvik, Karlskrona

För ytterligare information kontakta Jenny Lundberg på telefon 0455-385873.
Se även www.bth.se

Blekinge Tekniska Högskola, BTH, är en av Sveriges tydligast profilerade högskolor med visionen att vara en globalt attraktiv kunskapscommunity inom tillämpad IT och innovation för hållbar tillväxt. Här samsas teknik med ekonomi, samhällsvetenskap, hälsa och vård samt kultur och kommunikation. BTH bedriver utbildning och forskning på hög internationell nivå där lärandet står i centrum för såväl studenten, läraren som forskaren.

Blekinge Tekniska Högskola startade 1989 och har idag fler än 8 000 registrerade studenter och drygt 550 anställda. BTH fick 1999 universitetsstatus inom vetenskapsområdet teknik, och bedriver forskarutbildning inom områdena IT med tillämpningar och Planering och management.

Vårt huvudcampus ligger i Karlskrona där verksamheten inryms i nya lokaler med havet som närmaste granne. BTH:s campus i Karlshamn ligger även det vid havet.
Utmärkande för BTH är det nära samarbetet med näringsliv och samhälle vilket genomsyrar både forskning och utbildning på såväl regional, nationell som internationell nivå. Forskning utgör en tredjedel av vår verksamhet. Sedan den 1 september 2008 är BTH en klimatneutral högskola.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera