Tema

Forskning.se:s bidrag den första april

Den 1 april är det många som luras. På forskning.se bjöd vi i år på en häpnadsväckande nyhet om ett dinosaurieägg som kläckts i ett laboratorium, men vi tog också reda på bakgrunden till traditionen att ”narra april”.

Forskning.se:s bidrag:

Ett dinosaurieägg har kläckts i laboratorium i USA
Ett dinosaurieägg som legat orört i sanden i över 70 miljoner skickades 1998 till ett laboratorium i USA. Där har det sedan dess förvarats i ett särskilt ljusrum, motsvarande den effekt som används för ruvande höns. För en månad sedan hörde personalen oväntat ljud från ägget och strax därpå började skalet krackelera och ut kom en liten dinosaurieunge, cirka tre decimeter lång från huvud till svans.

— Det är en häpnadsväckande sensation, säger laboratoriets forskningschef Jester Iocus. Vi tror att det rör sig om den fågellika dinosaurien Balaur som bland annat utmärker sig genom sina krökta klor.

Ja, visst låter det fantastisk. Nästan för bra för att vara sant — och det är det också. För det här är förstås ännu ett aprilskämt.

Redaktionen på forskning.se kunde inte låta bli att försöka lura er lite, lite. Men som de kunskapsälskande människor vi är har vi försökt ta reda på ursprunget till traditionen att ”narra april” — vilket visat sig vara lättare sagt än gjort. Enligt Nordiska museet går denna sed i Sverige tillbaka till 1600-talets mitt, men man vet inte varifrån traditionen kommer från början.

Man luras flitigt kring 1 april även i andra europeiska länder och i Frankrike finns skämtandet dokumenterat från 1500-talet. I USA, Australien och Storbritannien kallas dagen All fools day. Den kanske mest kända medievitsen kommer just från Storbritannien, i Evening Standard som 1 april 1846 hade en annons om åsnevisning utanför staden. Folk åkte dit och höll utkik efter djuren — tills de insåg att de själva var åsnorna.

De mest kända svenska medieskämten är kanske Göteborgspostens, som 1950 skrev att Öland lossnat från havsbotten och flutit in mot den svenska kusten, samt Kjell Stensson som i svartvit tv 1962 sa att man kunde få färg-tv genom att trä på en nylonstrumpa på skärmen. Inslaget finns på svtplay.se.

Har du blivit lurad i dag?

Text: forskning.se

Läs här om de bästa svenska aprilskämten: http://aprilskamt.se/

Kontaktinformation
red@forskning.se

Forskning.se:s bidrag den första april

 lästid ~ 2 min