Tema

Carro kör LTU-studenternas miljöbil i Tyskland

Motorintresserad mediastudent från Luleå tekniska universitet utvald till förare av LTU-studenternas bil Skilži inför den europeiska tävlingen Shell Eco Marathon i tyska Lausitz i slutet av maj

I maj är det återigen dags för Shell Eco Marathon där studenter från olika universitet i Europa får tävla med bilar som de själva konstruerat. Studenter vid Luleå tekniska universitet, inom utbildningsprojektet Baldos, ställer i år upp med sin bil, med det samiskt klingande namnet Skilži (istapp). På förarplats sitter i år en ung kvinnlig mediastudent

– Jag pluggar till ljudtekniker men har väl alltid varit motorintresserad och när det här  erbjudandet dök upp så kände jag det självklart att ställa upp, säger Caroline Åkerberg, som sedan 2008 studerar Arena MMT (media, musik och teknik) vid Luleå tekniska universitet.
Hon får det ansvarsfulla uppdraget att köra LTU:studenternas istappsliknande bil Skižli i klassen prototyp, i slutet av maj (26-28 maj) när årets upplaga av Shell Eco Marathon körs i den tyska staden Lausitz.

– Carro kändes som en riktigt bra förare från första början, liten och anpassad för Skilži och med ett brinnande intresse för fordon och motorer, det kunde ju inte bli bättre, säger Julia Erikson, studenternas projektledare i Team Baldos.

Tävlingen, som har miljöprofil och går ut på att köra med så liten bränsleförbrukning som möjligt, är till för studenter från olika universitet i Europa, en tävling där Caroline Åkerberg har alla förutsättningar att göra bra ifrån sig.

– Ja jag är väl uppvuxen på motorcykel från början, min pappa kör motorcykel och tävlar i roadracing och jag själv har kört motorkross och tävlat lite på amatörnivå, och min mamma kör också motorcykel och familjen gillar även bilar och båtar, säger hon.

Uppdraget att köra LTU:studenternas bil fick hon, mer eller mindre, av en ren tillfällighet genom kommunikation på Facebook.

– Det var en kompis som kände en i projektgruppen som lagt ut facebokstatus om att de sökte en liten person, och min kompis skrev lite skämtsamt tillbaka att ”carro” är säkert villig att banta och så kom jag väl på att det väl inte är en så tokig idé, säger hon.

Caroline Åkerberg, som kommer från Ljusterö i Stockholms skärgård, tyckte att hon ville se något nytt när hon för 3 år sedan valde att flytta till Luleå och studera vid Luleå tekniska universitet.

– Jag gillar väldigt mycket vinter, snö och skidåkning och då tänkte jag att Luleå verkar bra, jag trivs jättebra här eftersom det är trevligt folk och en väldigt trevlig skola, säger hon.

Nu är det inte bara så att hon ska ratta en studentracer i Tyskland. Mediastudent som hon är så ska hon även göra en dokumentärfilm om tävlingen och om studenternas arbete med bilen, helt enkelt skildra projektet från ax till limpa.

– Den största delen kommer jag att filma i Tyskland när det mesta händer men sen blir det en del i verkstäder när vi bygger, och möten och lite intervjuer med studenterna i teamet om hur arbetet fortskridit, säger hon.

Hur hon ska kunna filma sig själv under själva tävlingen är så länge höljt i dunkel, men vissa tankar har hon.

– Jag får väl tvinga någon annan i teamet och hålla i kameran och så har jag väl funderat på om det går att filma inifrån bilen men det är ju inte så lätt eftersom man ligger och kör, säger hon.

Caroline Åkerberg är en av 12 studenter från Luleå tekniska universitet som ingår i utbildningsprojektet Baldos. De flesta av studenterna i projektet studerar till civilingenjör med olika inriktningar som t ex datavetenskap, maskinteknik, mekatronik och industriell ekonomi. Tidigare år har studenterna nått stor publicitet och framgång med sina blå och röda Baldosbilar, liksom prototypbilen Skižli i samband med ShellEco Marathon.

Carro kör LTU-studenternas miljöbil i Tyskland

 lästid ~ 3 min