Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

31 mars 2011

Motbjudande doft kan bekämpa vägglöss

Vägglöss är en allt vanligare plåga som kräver omfattande sanering i bostäder. Men nu har forskare från Lund och Sundsvall upptäckt att unga vägglöss producerar en doft som är motbjudande för andra vägglöss. Förhoppningen är att dessa rön kan bidra till en effektivare bekämpning av de blodsugande krypen.

De senaste åren har vägglusangreppen blivit allt vanligare i svenska hem. Det finns två olika arter av vägglöss som suger blod från människan, dels den vanliga vägglusen, dels den tropiska vägglusen. Med ökat resande har den tropiska vägglusen allt oftare följt med resenärer till Sverige.

Ett forskarlag från Lunds universitet och Mittuniversitetet i Sundsvall har nu identifierat och kvantifierat en typ av dofter som vägglöss producerar, så kallade alarmferomoner. Forskarna har undersökt dessa dofter både hos vuxna djur och hos nymfer, det vill säga omogna vägglöss. Forskarlaget konstaterade att de dofter som avges är förvånansvärt lika mellan arterna. Dessutom avger nymferna en doft som är annorlunda jämfört med de vuxna djurens.

Beteendetester visar att nymfernas doft är motbjudande för vuxna individer samt även för andra nymfer. Den bortstötande effekten kan användas i kontrollsystem där alarmferomoner gör att vägglössen blir mer rörliga och därmed ökar effektiviteten av exempelvis uttorkande medel för avdödning, menar forskarna. En sådan framtida miljövänlig behandlingsmetod kräver dock ökad förståelse för hur vägglössens feromonsystem fungerar.

Forskningsresultaten redovisas i senaste numret av den vetenskapliga tidskriften PLoS ONE.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta:
Camilla Ryne, ryne.camilla@gmail.com, Tel 0736-13 00 43
Jette Knudsen, jette.knudsen@ekol.lu.se, Tel 0730-20 60 23

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera