Tema

Akut brist på produktionstekniker

Industrin har idag ett stort behov av duktiga produktionstekniker med rätt kunskap för att arbeta smartare och effektivare. Därför startar en ny utbildning på Högskolan i Skövde som svarar mot behovet av den nya typen av produktionstekniker.

Prognoser från SACO, Arbetsförmedlingen och Högskoleverket talar om en stor brist på tekniker och ingenjörer under de kommande åren.
– De senaste decennierna har svensk industri, i stora delar, egentligen bara jobbat på. Det har inte funnits tillräckligt med tid att förbättra och analysera sin produktion. Man har släckt bränder och inte fokuserat på förbättringsarbete. I och med lågkonjunkturen har medvetenheten av att arbeta på ett nytt sätt vuxit fram bland allt fler företag. Här kommer våra studenter fylla ett behov, menar Matias Urenda, programansvarig vid institutionen för teknik och samhälle vid Högskolan i Skövde.
Väg till jobb
Studenter som till hösten väljer att börja på utbildningen har möjlighet att fortsätta sin utbildning och läsa upp till ingenjör.

– Utbildningarna ligger väldigt nära varandra så inga dörrar är stängda. Utan de som är intresserade och känner att de vill ta chansen kan fortsätta och bli ingenjörer. De andra får sin examen inom produktionsteknik och blir tillgängliga för arbetsmarknaden efter 2 år, förklarar Matias.
Under lågkonjunkturen blev många med lång erfarenhet från produktionsarbete inom industrin arbetslösa.
–  Vi vet att det finns en stor grupp som nått en viss mognad och som vill gå en högre utbildning och göra sig mer attraktiva på arbetsmarknaden, säger Matias Urenda.

Produktivitet
Som produktionstekniker har du möjlighet att arbeta med flera olika arbetsuppgifter.
– Det kan handla om standardarbete, balansering, produktionsberedning, automationstekniker, jobba med ritningar, vara support till säljare och programmerare/operatörer och så vidare. Att man är en problemlösare som jobbar med ständigt förbättringsarbete och har ett brinnande intresse för teknik i alla former, påpekar Matias.
Utbildningen varvar teori och praktik genom att hela tiden ha en koppling mot näringslivet.
– Effektiv och miljömässigt hållbar produktion är två av de viktigaste medlen för att göra Sveriges företag mer framgångsrika. Det ställer stora krav på ständiga förbättringar av kvalitet, produktivitet, flexibilitet och resursplanering. Det lägger vi mycket fokus på under utbildningen, avslutar han.
För frågor kontakta:
Magnus Holm
Programansvarig på Högskolan i Skövde
E-post:magnus.holm@his.se
Telefon:0500 – 448551

Akut brist på produktionstekniker

 lästid ~ 2 min