Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

8 mars 2011

Nya rön i kriget mot tuberkelbakterien

Tuberkulos dödar årligen två miljoner människor och är åter på frammarsch även i Sverige och andra västländer. Forskare vid Linköpings universitet presenterar nu nya resultat som visar hur tuberkelbakterien lyckas överleva inuti kroppens ätarceller, för att till slut spränga dem och sprida infektionen vidare.

Bakterien Mycobacterium tuberculosis är en framgångsrik organism som finns hos uppskattningsvis en tredjedel av jordens befolkning. Men bara fem procent av de infekterade blir sjuka.

-Man vet också att många människor inte blir infekterade trots att de exponerats för smittan. Det är en fråga vi söker svaret på, säger Amanda Welin som nu lägger fram sin doktorsavhandling i medicinsk mikrobiologi.

Forskargruppen har studerat fenomen både hos bakterien och hos de makrofager, ätarceller, vars uppgift är att ta kål på smittämnen som tar sig in i kroppen.

Ett vapen är enzymer, som får den slukade bakterien att må dåligt. Enzymerna fungerar som bäst i sur miljö, med pH under 6. Bakterierna å sin sida kan slå tillbaka genom att utsöndra ämnen som hindrar att pH-värdet sänks. Amanda Welin har visat att denna krigföring direkt avspeglas i bakteriernas tillväxt eller nedgång.

Bakterierna har också förmågan att ta död på makrofagen och sprida sig vidare till en ny cell. Welin visar att detta sker genom ett litet protein orsakar celldöd, nekros, vilket i sin tur leder till inflammation i vävnaden.

För att kunna genomföra sina studier utvecklade Amanda Welin och hennes kolleger en ny metod för att bestämma mängden bakterier inne i en cell. Man utnyttjar då en gen från mareldsorganismer, som nattetid orsakar märkliga ljussken i havsvatten. När den genen förs in i bakteriens arvsmassa börjar bakterien producera samma självlysande ämne, luciferas, som mareldsorganismen. Tack vare det kan man följa utvecklingen inne i ätarcellen – intensiteten i det ljus som strålar ut motsvarar antalet bakterier. Om antalet ökar så visar det att de börjat dela sig inuti den mänskliga cellen.

Metoden kan även användas för att söka efter tänkbara läkemedelskandidater. På det området samarbetar Linköpingsforskare med en grupp kolleger i Sudan, som bland annat testar olika medicinalväxter med substanser som skulle kunna vara verksamma mot tuberkulos.

Avhandlingen Survival strategies of Mycobacterium tuberculosis inside the human macrophage är publicerad på LiU Electronic Press, se http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:liu:diva-65452. Den lades fram vid Linköpings universitet 4 mars 2011.

Kontakt:
Amanda Welin 0705-464749, amanda.welin@liu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera