Artikel från Umeå universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

23 februari 2011

Det nya Ryssland – nyckfull granne eller missförstådd europé?

För snart tjugo år sedan upplöstes Sovjetunionen, och det moderna Ryssland bildades. Men hur ser ryssarna på sin roll som världsmedborgare och européer, och utgör landet ett hot mot Sverige idag? Var med och diskutera och ställ frågor på torsdag den 24 februari, då Pax Nordica arrangeras vid Umeå universitet.

– Det blir en lärorik eftermiddag med ämneskunniga talare, diskussion och debatt. Pax Nordica är gratis och öppet för alla, och vi vänder oss till alla intresserade, inte minst ungdomar, säger Niklas Eklund, universitetslektor i statsvetenskap och en av arrangörerna för konferensen vid Umeå universitet.

Utvecklingen i Ryssland är av mycket stor betydelse för hur vi ska betrakta frågor om säkerhet och hållbarhet i Norden och norra Europa. Men landet är svårbedömt och oförutsägbart – under senare år har omvärlden bjudits på såväl dramatiska politiska utspel som regelrätt krigföring. På torsdag den 24 februari finns chansen att få veta mer om den stora grannen i öst: hur ser ryssarna på sin roll i världen och på grannarna i Europa idag? Hur betraktas landet av andra? Vilken betydelse har Ryssland för säkerhet och hållbarhet i norra Europa?

En av föreläsarna är Arkady Moshes, forskare vid Utrikespolitiska institutet i Helsingfors, som kommer att ge sin syn på landet som stormakt i europeisk kontext. Lena Jonson, forskare vid Utrikespolitiska institutet, har under flera år arbetat som kulturråd i Moskva, och ska ge en aktuell inblick i hur ryssar resonerar och diskuterar kring omvärlden idag. En annan av föreläsarna är Per Ambrosiani, forskare vid institutionen för språkstudier, Umeå universitet. Han följer den ryska mediadiskussionen på nära håll, och tänker berätta mer om vilka omvärldsbilder som präglar den ryska diskussionen i tidningar och tv.

Pax Nordica är ett årligen återkommande forum för debatt och information med syfte att sprida och öka kunskap om säkerhetsfrågor i vid mening. Arrangemanget är gratis och öppet för alla som vill vara med. Årets konferens arrangeras av Allmänna Försvarsföreningen i Västerbotten, Umeå universitet, Umeå kommun och FOI.

Program Pax Nordica 2011: Är Ryssland missförstått? Säkerhet, utveckling och omvärldsrelationer [Ref 1]

Kontaktinformation
För mer information, kontakta:

Niklas Eklund,
Statsvetenskapliga institutionen
Umeå universitet
Telefon: 090-786 61 72
E-post: niklas.eklund@pol.umu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera