Artikel från KTH – Kungliga Tekniska högskolan

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

21 februari 2011

Så byggs kärnkraftverk billigare och snabbare

Dagens kostnader för att bygga kärnkraftverk är skyhöga. Det beror på att det tar lång tid att bygga kärnkraftverk och att tillverkarna bygger allt på plats. Ett sätt att minska kostnaderna är att se till att nästa generations kärnkraftverk är modulbyggda. Det säger Henryk Anglart, lektor i kärnteknik vid KTH.

– Modulbyggda kärnkraftverk är den väg man ska gå. Det blir både billigare, och går snabbare, säger Henryk Anglart.

Han jämför med att bygga bilar där olika moduler sätts ihop till en bil. Olika moduler, exempelvis bottenplattan, delas av flera olika bilar. Det handlar alltså snarast om serieproducerade kärnkraftverk.

– Tidigare var varje kärnkraftverk ett unik bygge som uppfördes på plats, och det fanns en rad olika företag som byggde kärnkraftverk. I framtiden kommer en del av kärnkraftverket istället att byggas i fabriker, och fraktas till byggplatsen, säger Henryk Anglart.

Anledningen till detta är att konkurrensen bland de som bygger kärnkraftverk har ökat. Konkurrensen från andra energikällor som vindkraft och naturgas har också blivit hårdare. Dessutom har gårdagens subventioner slopats. Idag tillhör kärnkraftsbyggandet den privata sektorn.

Att bygga modulbyggda kärnkraftverk skulle också kunna vara ett sätt bland flera att hålla elpriserna i schack. Det kan behövas. Enligt Energimarknadsinspektionen betalade de svenska hushållen drygt 40 miljarder kronor till elbolagen under förra året. Det är en ökning med 24 procent jämfört med 2009. I kronor räknat innebär det en ökning på 8 miljarder. Sett över en längre tidsperiod ser till lika illa ut.

– Elpriset i Sverige har gått upp 80 procent under de senaste 10 åren. Elpriserna är beroende av många faktorer, men billigare kärnkraftverkbyggen borde rimligen påverka elpriset positivt, säger Henryk Anglart.

För mer information, kontakta Henryk Anglart på 08 – 55 37 88 87 eller henryk@kth.se.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera